Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

07 januari 2004

Nr. 04/002

Gebruik van oplosmiddelen in timmerindustrie aan banden gelegd


Het gebruik van verf met een hoog gehalte vluchtige oplosmiddelen door de timmerindustrie en door aannemingsbedrijven is met ingang van 1 maart 2004 niet meer toegestaan. Het gaat om verf die gebruikt wordt voor het aanbrengen van een eerste deklaag (coaten), die moet worden vervangen door producten op waterbasis of met minder oplosmiddelen. De gebruikte producten mogen niet meer dan 150 gram vluchtige organische stoffen per liter bevatten.

Dit staat in een wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling die door staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in de Staatscourant is gepubliceerd. Blootstelling aan vluchtige organische stoffen kan de ziekte Organisch Psychosyndroom (OPS) veroorzaken. Dit is een ernstige, vaak onherstelbare aandoening aan het zenuwstelsel.

Er zijn in de timmerindustrie zo'n 650 bedrijven, terwijl er daarnaast ongeveer 500 aannemingsbedrijven zijn die geveltimmerwerk maken. In de sector werken ongeveer 14.000 mensen, waarvan een deel de kans loopt blootgesteld te worden aan vluchtige organische stoffen. De schadelijke oplosmiddelen komen vooral vrij tijdens het aanbrengen van een deklaag op nieuw geveltimmerwerk, zoals ramen en kozijnen. Ook aannemingsbedrijven die dergelijk werk af en toe doen, vallen onder de nieuwe regeling.

In een aantal sectoren is al een vervangingsplicht van kracht. Het betreft bedrijfstakken waar veel gewerkt wordt met vluchtige oplosmiddelen, zoals de binnenschilder-, vloerbedekking- en parketbranche.