Gemeente Breda

Persberichten

07-01-2004

Plan voor herontwikkeling gemeentelijke panden Vlaszak

Het college van burgemeester en wethouders wil de gemeentelijke panden aan de Vlaszak slopen en een andere invulling geven. Daartoe heeft het college het 'Ontwikkelingsplan Vlaszak' opgesteld.

Het gaat onder meer om de kantoren van de dienst Sociale zaken en het voormalige pand van meubelzaak Jan Hendrikx.
Het plan is onderdeel van de gehele aanpak van de Oost-Westflank in de binnenstad.
Het college heeft de Belgische architect Jo Crepain opdracht gegeven om een stedenbouwkundig ontwerp voor de locatie te maken.

De ligging van deze historische locatie in de Oostflank van de binnenstad vraagt om een zorgvuldige aanpak. De gemeente streeft dan ook naar een kwalitatief hoogwaardige invulling van deze locatie. Er is veel aandacht voor de locatie als historische toegangspoort van de Boschstraat naar het stadshart.
Daarnaast vormt het gebied de overgang van de middeleeuwse binnenstad naar de negentiende-eeuwse uitbreidingen. Sloop en nieuwbouw van een aantal panden moeten ervoor zorgen dat de ruimtelijke, architectonische en functionele identiteit van dit gedeelte van de Oostflank en van het stadshart wordt versterkt.

Voor de gehele locatie wordt een programma van eisen opgesteld. De hoofdlijnen daarvan zijn in ieder geval: bedrijfsruimte voor detailhandel op de begane grond, vanaf de eerste bouwlaag woningen en ondergronds parkeren (voor de woningen). Daarnaast zijn de nog in te vullen stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten hier onderdeel van. Ook wordt nog bekeken welke functies op deze plek gewenst zijn en of één en ander financieel haalbaar is. Het programma van eisen dient als basis voor het Stedenbouwkundig ontwerp.
De bedoeling is om het stedenbouwkundig ontwerp vóór de zomer van 2004 in de inspraak te brengen en vast te stellen. Daarna besluit het college welke vervolgstappen nodig zijn en op welke manier de locatie in de markt gezet wordt.

Breda, 7 januari 2004