Gemeente Oss


7/1/2004 - Een nieuw bestemmingsplan voor Schadewijk

Het voorontwerp van een nieuw bestemmingsplan Schadewijk is gereed. Het huidige bestemmingsplan voor het woongebied de Schadewijk is aan vernieuwing toe. Het huidige bestemmingsplan dateert namelijk uit 1966 en is verouderd. In 1992 heeft de gemeenteraad van Oss na een uitgebreide inspraakprocedure de Structuurschets Schadewijk vastgesteld. Een structuurschets is een uitgebreide analyse van de ruimtelijk en functionele kenmerken van een wijk. Aan de hand van de structuurschets zijn de gewenste ontwikkelingen in ruimte en functie van de wijk beschreven. Op het kaartje ziet u wat met het plangebied Schadewijk bedoeld wordt.

De structuurschets van 1992 is het uitgangspunt voor de totale herziening van het bestemmingsplan. In deze schets staat dat Schadewijk in eerste instantie een woonwijk is en moet blijven. Er is dus wel ruimte voor niet-woonbestemmingen, maar wonen staat voorop! Deze keuze betekent het volgende:
* Het gebied Visserskerk en omgeving moet als entreegebied voor het Osse winkelcentrum behouden blijven maar dit gebied wordt niet verder ontwikkeld in oostelijke richting;

* De verspreide detailhandelsvestigingen moeten teruggedrongen worden;

* De nog beschikbare en te ontwikkelen bouwterreinen worden primair bestemd voor woningbouw;

* Met behulp van het bouwprogramma wordt geprobeerd om met name in de oudere buurten (Berghemseweg-Zuid, Verzetsheldenwijk II, Vogelwijk en Roofvogelwijk) jongere mensen te huisvesten. Dit kan door de bouw van ééngezinswoningen (vooral in de koopsector) en door ouderen binnen hun buurt/wijk een geschikte woonruimte te bieden om zo doorstroming te bevorderen.

* Er komt geen uitbreiding van specifieke bedrijventerreinen. Langs de Berghemseweg worden wel mogelijkheden gecreëerd voor kleine kantoren en maatschappelijke doeleinden.

* Waar dat nodig is geeft de gemeente hoge prioriteit aan de verbetering van de stedenbouwkundige kwaliteit.

In de Structuurschets Schadewijk 1992 worden verschillende herontwikkelingslocaties benoemd. Een herontwikkelingslocatie is een locatie waarvan bekend is dat deze locatie binnen een bepaalde termijn een nieuwe functie zal krijgen. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat een gedeelte van de Visserskerk na sloop wordt herontwikkeld met woningbouw. Inmiddels is een aantal van deze locaties gerealiseerd of zijn de plannen in een vergevorderd stadium, zoals voor het Bergossterrein. Tevens heeft een aantal locaties in actualiteit ingeboet, door veranderde inzichten of externe factoren. Bij de in het plan opgenomen herontwikkelingslocaties is het waarschijnlijk dat deze in de planperiode van 10 jaar zullen worden gerealiseerd. Voor deze locaties wordt dan ook een wijzigingsbevoegdheid in dit voorontwerp-bestemmingsplan Schadewijk opgenomen. Voor één van de onderstaande locaties, namelijk locatie Spoorlaan is de planologische procedure (i.c. een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 1 wet op de Ruimtelijke Ordening) al zover gevorderd dat deze locatie positief bestemd is in dit voorontwerp-bestemmingsplan. Deze locatie heeft de bestemming Woondoeleinden: meergezinshuizen (M) gekregen.

Download hier het B&W voorstel Bestemmingsplan Schadewijk