Gemeente Dongen


Raad beslist 5 februari over plan 07-01-2004 10:00 Ruim half miljoen voor herinrichting Europaplein

Het Platform Europaplein is het afgelopen jaar samen met de stedenbouwkundige dhr. Slabbers aan de slag geweest om een herinrichtingsplan te maken, dat ertoe moet leiden dat het Europaplein weer het kloppend hart van West I wordt. Voor de herinrichting, inclusief de vervanging van de riolering is ruim 500.000,- geraamd. Op
5 februari beslist de raad over het ontwerp herinrichtingsplan en het daarbij horende kostenplaatje. Met de werkzaamheden wordt dan in het voorjaar gestart. Deze nemen ongeveer drie maanden in beslag. Nu het plein op de schop wordt genomen, is meteen nagegaan in welke staat de riolering verkeert. Uit recent onderzoek is gebleken dat de riolering op sommige plekken lekkages vertoont of vervuild is. Voorgesteld wordt om tijdens de herinrichting van het Europaplein tevens de riolering te renoveren.

Kostenplaatje
Voor de rioleringswerkzaamheden wordt de raad gevraagd om een investeringskrediet van 83.000,- beschikbaar te stellen. De andere investeringskosten vloeien voort uit de inrichtingswerkzaamheden.

Gezellig en sfeervol plein
Na ruim veertig jaar is het Europaplein aan een forse opknapbeurt toe. De inrichting van het plein is deels gedateerd en versleten, maar is niet zonder waarde. Het plein is een schoolvoorbeeld van het stedenbouwkundig denken in de jaren 60, met als belangrijkste voorbeeld de Pauluskerk. Deze manier van bouwen wordt in het nieuwe ontwerp behouden en versterkt met eigentijdse elementen. Bijzondere verlichting, zoals sfeerspots vanuit de grond, moeten het plein meer sfeer geven. Voor evenementen is er in de toekomst voldoende plaats op het (dan autovrije) Europaplein. Ook worden de faciliteiten voor de ambulante handel verbeterd. Andere inrichtingselementen, zoals bankjes, groen en het straatwerk gaan het plein verder verlevendigen.

Plan met draagvlak
Het plan is in nauw overleg met de stedenbouwkundige en het platform Europaplein tot stand gekomen. In het Platform namen zitting de wijkraad West I, vertegenwoordigers van de winkeliers, de standplaatshouders van de markt, de VAC, bewoners, het Platform Gehandicapten, de politie en EB&A Vastgoed. Het uiteindelijke plan is nog voorgelegd en met groot enthousiasme ontvangen door vertegenwoordigers van De Kunstkliek, de Heemkundekring en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.