Gemeente Dongen


Geurrapport Trobas en Ecco vanaf januari ter inzage 07-01-2004 10:10 Samenwerking tegen geuroverlast loont
De afgelopen jaren hebben Ecco Tannery Holland B.V. en Trobas Gelatine B.V. in overleg met gemeente en provincie diverse maatregelen getroffen om de gezamenlijke geuroverlast van beide bedrijven terug te dringen. De provincie heeft in samenspraak met gemeente en beide bedrijven eind vorig jaar een uitgebreid geuronderzoek uitgevoerd naar de geuruitstoot van de bedrijfsactiviteiten. Beide bedrijven hebben naar aanleiding van de uitslag van dit onderzoek direct verdergaande maatregelen getroffen. In februari organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over het geurrapport en getroffen maatregelen. Zowel Trobas als Ecco heeft veel geïnvesteerd in een stabiele procesvoering om processtoringen en calamiteiten terug te brengen. Zo zijn er nieuwe meet- en regelsystemen aangebracht en worden er interne controles uitgevoerd. Trobas heeft onder meer medio 2003 een biowasser geïnstalleerd die voor 99% de zwavelwaterstof uit de afgezogen lucht verwijdert. Ecco heeft onder anderen de afzuiging van het nathuis waarin de huiden worden gelooid met de helft teruggebracht. Een andere geurbron, een afzuiging met gaswasser bij de waterzuivering heeft Ecco in de zomerperiode verwijderd. Deze gassen worden nu in de waterzuivering zelf biologisch afgebroken.

Informatiebijeenkomst
Om de resultaten van de getroffen maatregelen inzichtelijk te maken laten Ecco en Trobas hier onderzoek naar verrichten. De resultaten van dit aanvullend geuronderzoek worden in februari tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden gepresenteerd. Tijdens deze avond komen de aanpak van de geurproblematiek, het geuronderzoek van de provincie en de getroffen maatregelen uitgebreid ter sprake. Het geuronderzoek ligt op aanvraag ter inzage in het gemeentehuis en provinciehuis.

Samenwerken
Er wordt al enige jaren door omwonenden over stankoverlast geklaagd. De geur die bij de activiteiten van beide bedrijven vrijkomt bevat veel zwavelachtige componenten, die een soort 'rotte eieren-lucht' veroorzaken. De beide bedrijven, de gemeente en de provincie hebben samengewerkt aan een oplossing voor dat probleem. Hierbij is de gezamenlijke geuruitworp van de bedrijven in kaart gebracht, en zijn geurbeperkende maatregelen gerealiseerd. De geuruitworp van beide bedrijven kan niet los van elkaar worden gezien.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen, dan kunt u contact opnemen met dhr. Martien Romviel, tel. 073 680 86 13 of dhr. Wim Brinker, tel. 073 680 86 15 van de provincie, of dhr. Frank Verberne, gemeente Dongen, tel. 0162 38 33 83