Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


Geen wijzigingen in Olympische limieten

(07-01-2004)

De wijzigingen die de IAAF onlangs bekend maakte ten aanzien van de Olympische limieten hebben geen gevolgen voor de Nederlandse atleten. Dat is de uitkomst van een overleg tussen NOC*NSF en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

De IAAF heeft in de council meeting van 23 november besloten om een aantal limieten voor de Olympische spelen lichter te maken. Dit betrof onder andere de 1500m mannen, de limiet op de marathon, de 100m vrouwen en een aantal technische onderdelen. De KNAU en NOC*NSF zijn naar aanleiding van deze aanpassing in overleg getreden. Uitkomst van het overleg is dat er geen tussentijdse aanpassing van de limieten zal plaatsvinden. NOC*NSF noemt in haar overweging dat het afvlakkende prestatieniveau in de atletiek al is verdisconteerd in de vaststelling van de Nederlandse limieten. Deze zijn namelijk gebaseerd op de prestaties bij de laatste drie mondiale toernooien. Ook is NOC*NSF van mening dat het aanpassen van limieten en procedures tijdens de kwalificatieperiode tot onduidelijkheid bij atleten en begeleiding kan leiden.

Een aantal atleten zal het komende seizoen alleen vormbehoud moeten tonen, naar aanleiding van de al behaalde nominatie. De reeds genomineerde atleten moeten vormbehoud tonen door het behalen van de IAAF B-limiet van het WK 2003 te Parijs. Atleten die hiervoor in aanmerking komen zijn:

Atleet Onderdeel B-Limiet Bram Som 800m 1.47.00 Gert-Jan Liefers 1500m 3.37.10 Kamiel Maase 10.000m 28.06.00 Lornah Kiplagat 10.000m 32.17.00 Simon Vroemen 3000m steeple 8.30.30 Chiel Warners Tienkamp 7860 punten Rens Blom Polsstokhoogspringen 5.60m Lieja Tunks Kogelstoten 17.20m

Voor de marathon en de estafette gelden andere procedures die beschreven staan op de website van de KNAU.

De volledige selectieprocedure voor de Olympische spelen is te vinden op de website: www.knau.nl In week 3 zal hier, na overleg met NOC*NSF, een update plaatsvinden met de invulling van het aantal en soort kwalificatiewedstrijden.

Kijk ook op de KNAU-site bij Selectieprocedure Olympische Spelen