Gemeente Maassluis

Persberichten

7-1-2004

Schriftelijke vragen D66 over overlast en brand in de Molenwijk

De fractie van D66 heeft de volgende schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.

Regelmatig hebben een aantal bewoners van de Molenwijk (Stadsmolen / Pelmolen) overlast van de activiteiten die plaatsvinden bij de hangplek bij het speelplaatsje aan de Stadsmolen ter hoogte van de Pelmolen. Zo worden onder andere regelmatig speeltoestellen en het straatmeubilair (banken, hekken en prullenbakken) vernield en wordt rommel, zoals glasscherven en zwerfafval achtergelaten. Door de overlast is het speeltuintje een plek geworden waar ouders hun jonge kinderen niet meer alleen naar toe laten gaan. De activiteiten bij de hangplek zijn de laatste tijd toegenomen en het verder uit de hand lopen van de overlast leidt in toenemende mate tot frustratie, grote bezorgdheid, irritatie en overlast in de wijk. In de week voor de jaarwisseling is er heel veel vuurwerk afgestoken op en nabij het verharde voetbal / basketbalveld en hebben er wederom diverse vernielingen plaatsgevonden. Op oudejaarsdag is op het plein een brandstapel gemaakt van onder andere pallets, banden, bouwafval, winkelwagentjes en kerstafval. Een en ander leek op een goed voorbedachte actie.
Bewoners hebben vroegtijdig zo vernemen wij, ruim voordat de brandstapel in brand werd gestoken de politie hiervan op de hoogte gesteld. Deze deelde echter mede dat een en ander gedoogd zou worden mits de brandstapel maar op het plein neergelegd zou worden. Ook nadat de brandstapel was aangestoken hebben diverse omwonenden de politie gebeld, waarna pas na enkele uren werd opgetreden Het resultaat van een en ander was dat er in de oudejaarsnacht een brand ontstond die door de bewoners als zeer bedreigend werd ervaren en waar uiteindelijk de M.E. moest optreden om de rust te herstellen.

Naar aanleiding van het bovenstaande hebben wij de volgende vragen.


1. Kunt u nagaan of de politie tijdens de oudejaarsdag adequaat heeft opgetreden en correct heeft gereageerd op klachten van omwonenden. Hoe is de communicatie tussen de gemeente, politie / M.E. en de wijk geweest over de inzet tijdens de oudejaarsnacht en welke afspraken zijn er vooraf gemaakt. Is er in de gemeente een vast beleid inzake het beperken van- en het optreden tegen oudejaarsoverlast met duidelijkheid waar de verantwoording ligt? Zo nee, gaat u dan hier alsnog een beleid voor opstellen?


2. Zijn er vergunningen verleend voor het organiseren van vreugdevuren in Maassluis en zo ja hebben hier andere diensten in geadviseerd zoals de brandweer, D.C.M.R, e.d. en wat waren de adviezen van deze diensten?. Zo nee spreken we in onderhavige situatie dan echt van een gedoogsituatie zoals de politie beweert?


3. Is het college op de hoogte van de problemen van hangjongeren in de Molenwijk? Zo ja, hoe is omgegaan met de signalen vanuit de wijk en wat is uw beleid om deze problemen op te lossen?


4. Wat is de structurele schade aan het speelplaatsje in 2003/2004? Wanneer is de nu ontstane schade weer duurzaam hersteld zodat het zowel functioneel als qua veiligheid weer voldoet aan de eisen?


5. Hoe denkt het college de negatieve spiraal van de overlast en toekomstige schade te kunnen voorkomen.


6. Is het college bereid om extra inspanningen te verrichten ten einde te komen tot een betere afstemming met de wijkbewoners en zo ja welke?

De fractie van D66 verzoekt u ook de vragen van een van de bewoners, die op 01-01-04 aan u zijn gezonden bij de beantwoording van deze vragen te betrekken.