Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 7 januari 2004


PvdA tegen invoering van lokettoeslag bij NS


De PvdA is tegen de lokettoeslag van ¤ 0,50 die de NS van plan is in te voeren bij de aanschaf van kaartjes aan het loket. De PvdA vindt dat reizigers volledig vrij moeten kunnen kiezen of zij een kaartje aan het loket of bij een automaat willen kopen. Met name voor ouderen en mensen met een handicap zijn de automaten een enorme hindernis. De door de NS voorgestelde ontheffing voor de toeslag voor mensen met een handicap en ouderen vindt de PvdA vernederend. De PvdA Tweede Kamerfractie heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat over de invoering van de lokettoeslag.


Het loket is voor veel reizigers nog de eerste, en enige, plaats waar reizigers persoonlijke dienstverlening van de NS ervaren. Deze dienstverlening is vooral voor ouderen en mensen met een handicap erg belangrijk. De PvdA verwacht dat de voorgenomen lokettoeslag voor veel mensen drempelverhogend werkt en de sociale veiligheid op de stations en in de treinen vermindert.


Ook de gezamenlijke consumenten organisaties (LOCOV) zijn tegen de huidige plannen van de NS. De PvdA betreurt het dat de NS een pakket met voorwaarden van het LOCOV naast zich neer heeft gelegd.