Stichting Bouw Research

Nieuwe SBR-publicatie wil prestatiegericht samenwerken bij onderhoud impuls geven

Prestatiegericht samenwerken bij onderhoud is een werkwijze die nog maar mondjesmaat voet aan de grond krijgt in de relatie tussen vastgoedbeheerders en onderhoudsbedrijven. Traditioneel blijft ad hoc inkopen op prijs voor planmatig onderhoud de voorkeur genieten. Beide partijen kan het prestatiegericht samenwerken echter grote voordelen bieden. Daarom heeft SBR het initiatief genomen tot de publicatie 'Prestatiegericht samenwerken bij onderhoud'.

De invoering van prestatiegerichte samenwerkingsvormen is een complexe aangelegenheid. Het vraagt zowel van de vastgoedbeheerder als van het onderhoudsbedrijf een grote kennis van zaken. Uit praktijkonderzoek1 uitgevoerd door het OTB, dat vooraf is gegaan aan de publicatie, blijkt juist dat het hieraan schort bij beide partijen. Er is onvoldoende duidelijk hóe een dergelijke samenwerking vorm dient te krijgen en welke middelen daarbij kunnen worden ingezet.

Daardoor is de inkoop van onderhoud vooralsnog sterk traditioneel georganiseerd. Toch achten de samenstellers van de publicatie dat de tijd rijp is om de inkoop op een meer moderne leest te schoeien. Prestatiegerichte samenwerkingsvormen bieden namelijk grote voordelen voor beide partijen. Opdrachtgevers besparen op personeelslasten doordat een deel van het werk verschuift naar de aannemer, de kwaliteit van het eindresultaat ligt in principe hoger en er is meer zekerheid over de onderhoudskosten op de lange termijn. Voor onderhoudsbedrijven biedt deze vorm van samenwerking de mogelijkheid om duurzame relaties aan te gaan met opdrachtgevers en daarmee de continuïteit van de bedrijfsvoering te versterken. De interne logistiek wordt geoptimaliseerd, doordat mankracht en materiaal efficiënter worden ingezet, en het kennisniveau van het personeel neemt toe. Dat biedt de aannemer kansen zich te onderscheiden in de markt. Zeker zo belangrijk, voor beide partijen, is de ruimte voor innovatieve oplossingen die prestatiegerichte samenwerkingsvormen bieden.

De verwachting is daarom dat prestatiegericht samenwerken binnen een termijn van tien jaar een vaste plaats heeft veroverd als aanpak voor planmatig onderhoud. Voor het zover is, zullen echter nog de nodige hindernissen moeten worden genomen. Zo zullen vastgoedbeheerders definitief de ommezwaai van een prijsgerichte naar een kwaliteitsgerichte aanpak moeten maken en dienen zowel opdrachtgevers als onderhoudsbedrijven te investeren in kennis en opleiding. Onderhoudsbedrijven zullen aantoonbaar moeten maken dat zij de nieuwe uitgebreide dienstverlening ook waar kunnen maken.

Mogelijkheden en beperkingen
In 'Prestatiegericht samenwerken bij onderhoud' inventariseert SBR de huidige stand van zaken en wordt een beeld geschetst van mogelijke vormen van prestatieovereenkomsten, afhankelijk van het type onderhoud. Vervolgens worden de mogelijkheden en de beperkingen van prestatiegericht samenwerken beschreven vanuit beide gezichtspunten, die van vastgoedbeheerder en die van onderhoudsbedrijf.

Checklists bieden een goed aanknopingspunt om te beoordelen of overeenkomsten aan alle eisen voldoen en of daarmee alle risico's afdoende zijn dichtgetimmerd. In de publicatie zijn bovendien een groot aantal praktijkvoorbeelden opgenomen op het gebied van schilderwerk, gevelonderhoud, onderhoud van platte daken, cv's en liften.

De publicatie 'Prestatiegericht samenwerken bij onderhoud' kan worden besteld via sbr.nl of door te mailen naar verkoop@sbr.nl. Faxen kan ook: 010-4130175. Redactie: als u meer wilt weten over dit persbericht, kunt u contact opnemen met Kathleen Loods: k.loods@sbr.nl

1 Het praktijkonderzoek is in opdracht van SBR en een groep van woningcorporaties en onderhoudsbedrijven uitgevoerd door het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft.

woensdag 7 januari 2004