Gemeente Rotterdam

Nr.228
07 januari 2004

Gebruikersbus voor verslaafden

Gemeente gaat rondzwerven van verslaafden tegen in Oude Westen

Om de overlast van rondzwervende verslaafden in het Oude Westen tegen te gaan heeft het college van B en W besloten tot het inzetten van een gebruikersbus voor verslaafden. De bus zal hulpverleners bovendien de mogelijkheid geven om contact te leggen met de groep meest overlastgevende straatgebruikers en hen naar het bestaande aanbod van opvang en hulpverlening te begeleiden. Om overlast in de wijk te voorkomen is de komst van de gebruikersbus gebonden aan strenge regels die in overleg met omwonenden worden opgesteld.

Het Oude Westen wordt al jaren geconfronteerd met verslaafden die zich in de wijk ophouden en op zoek zijn naar harddrugs. Vaak worden de op straat gekochte drugs ter plekke op straat of in portieken gebruikt, hetgeen overlast voor de omgeving oplevert. Om op korte termijn een bijdrage te kunnen leveren aan de vermindering van deze overlast heeft het College besloten om een mobiele gebruiksruimte (in de vorm van een aangepaste bus) in te zetten.

De bus zal volgens een dagelijks en vast schema zijn standplaats hebben op de volgende locaties: hoek Weena / Diergaardesingel (buiten de openingstijden van de nabij gelegen speeltuin aan het Weena) en de 's Gravendijkwal, ter hoogte van het Van 't Hoff monument. Met de keuze van deze standplaatsen is rekening gehouden met de bereikbaarheid voor de doelgroep (Kruiskade en directe omgeving), de beheersbaarheid door de politie en mogelijke overlasteffecten voor omwonenden en passanten. Er is gekozen voor twee standplaatsen, zodat een eventuele belasting voor omwonenden en nabij liggende bedrijven beperkt blijft tot maximaal enkele uren per dag. Meer dan twee standplaatsen is niet gewenst, omdat dit tot zwerfgedrag van verslaafden kan leiden. De bus zal 7 dagen per week gedurende 6 à 7 uur per dag worden ingezet. De exacte openingstijden (in blokken van 2 à 3 uur) zullen worden bepaald in overleg met politie en hulpverlening.

Toegangspasjes

De doelgroep voor de gebruikersbus is de groep zwaar verslaafden op en rond de West Kruiskade, waarbij sprake is van een zogeheten dubbele diagnose (de zogenaamde "DD": een combinatie van verslaving en psychiatrische problematiek). Een eerste veldoriëntatie en telling van de kant van het veldwerk en de politie heeft geresulteerd in een groep van zo'n 50 gebruikers die in aanmerking komen voor een toegangspas. Door het gebruik van pasjes wordt de beheersbaarheid vergroot en wordt gestreefd naar een zekere spreiding in de aanloop naar de bus. Om de beheersbaarheid van de situatie om en in de bus te waarborgen zullen in eerste instantie niet meer dan 25 pasjes worden uitgereikt, met een uitloopmogelijkheid tot maximaal 35 pasjes gedurende de pilotfase.

Met de politie worden afspraken gemaakt over extra toezicht rondom de gebruikersbus. Aan de Junkiebond zal advies worden gevraagd over de wijze van inrichten van de bus, onder meer met het oog op beheersbaarheid en veiligheid. Voor de pilot wordt een convenant opgesteld tussen de betrokken partijen, waarin afspraken over de uitvoering van de pilot zijn opgenomen. Daarnaast wordt een beheerscommissie ingesteld, met vertegenwoordigers van de Centrumraad, politie, hulpverlening, GGD, bewoners, winkeliers en de pasjeshouders, die de voortgang van het project bewaakt.

De evaluatie van de gebruikersbus in de pilotfase wordt uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksinstituut IVO (Instituut voor Onderzoek naar leefwijzen en verslaving). In de evaluatie zal worden nagegaan in hoeverre de genoemde doelstelling is gehaald. De evaluatie zal uitwijzen of de gebruikersbus de situatie voor bewoners in het Oude Westen heeft verbeterd. Vervolgens wordt besloten het project al dan niet voort te zetten.

Op zeer korte termijn wordt voor de bewoners / ondernemers / instellingen rond de standplaatsen van de bus een informatiebijeenkomst georganiseerd. Wethouder Rabella De Faria (Veiligheid en Volksgezondheid zal daarbij aanwezig zijn en het initiatief toelichten.

noot voor de redactie/