07-01 -2004
Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in januari

Effectonderzoek psychoanalyse is vragen om ruzie

De psychoanalyse in Nederland staat onder druk. De vergoeding voor langdurige psychotherapie blijft voorlopig bestaan, maar de overheid wil bewijs zien voor de effectiviteit van deze intensieve, dus kostbare behandeling. Er worden daarom voorbereidingen getroffen voor een vergelijkende studie. Daarbij gaat de ene helft van een groep patiënten in analyse (vijf keer in de week, gemiddeld vijf jaar lang) terwijl de andere helft 'gewone' psychotherapie krijgt.

In het MGv van januari stelt psychoanalyticus en psycholoog Wouter Gomperts dat zo'n streng wetenschappelijk onderzoek tot teleurstelling zal leiden. De vorige keer, in de late jaren vijftig, eindigde met knallende ruzie. Toen de onderzoeker (wijlen Johan Barendregt) concludeerde dat er geen harde aanwijzingen waren voor de werkzaamheid van psychoanalyse, verweten de psychoanalytici hem dat hij de verkeerde methoden had gebruikt.

Gomperts constateert 'een destructief grondpatroon in de relatie tussen psychoanalyse en empirische wetenschap'. Volgens hem is effectonderzoek nuttig en zelfs nodig, maar in plaats van een 'randomized clinical trial' (waarbij het lot bepaalt of een patiënt psychoanalyse dan wel iets anders krijgt) bepleit hij een 'naturalistische studie'.

Mannen hebben minder baat bij Riagg

Sinds 2000 neemt de Riagg IJsselland op gezette tijden vragenlijsten af aan al haar cliënten: met wat voor psychische of psychosociale problemen zitten ze? wat voor behandeling (en behandelaar) zouden ze willen? en hoe tevreden zijn ze achteraf over de hulp die ze ontvingen? Rob S. Gerrits analyseert de uitkomsten van de eerste drie jaar. Opmerkelijk genoeg blijken mannen na behandeling minder opgeknapt dan vrouwen: hun klachten namen af, maar minder dan die van vrouwen. Toch zijn ze even tevreden over de hulp die ze kregen.

Openbare ggz naar Australisch voorbeeld

De Nederlandse overheid wil werk maken van 'openbare', 'bevolkingsgerichte' geestelijke gezondheidszorg. Daarin gaat het niet zozeer om het voldoen aan de hulpvraag van individuele patënten maar om het voorkómen van problemen. Ernst Bohlmeijer e.a. beschrijven hoe men daar in Australië gestalte aan heeft gegeven. Nederland zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Publieke diagnostiek Volkert van der G.

In het MGv van september 2003 uitte Flip Treffers (hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie) kritiek op Menno Oosterhoff en andere 'deskundigen' die en plein public hadden geopperd dat Volkert van der G. zou lijden aan de stoornis van Asperger. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Inspectie delen die kritiek, en Van der G. zelf heeft inmiddels een klacht tegen Oosterhoff ingediend bij het medisch tuchtcollege in Groningen. Bert van der Werf, een van de deskundigen, verweert zich nu: 'het inhoudelijke debat over deze kwestie in de kiem te worden gesmoord'. Treffers echter zet uiteen dat juist Van der Werf zich niet over Van der G. had mogen uitlaten.
---

Het MGv is een uitgave van het Trimbos-instituut in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; 030-6383736 (fax: 030-6383999) http://www.bsl.nl

Zie ook het MGv op de website.