Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwjaarstoespraak burgemeester J.J. van Doorne

Dames en heren,

Hartelijk welkom! Fijn dat u in zo groten getale bent gekomen. U ziet het, we hebben dit jaar in elk geval wat betreft de aankleding van de raadzaal, optimaal aangesloten bij het Europese thema voor 2004: opvoeden door sport. (Het voelt alsof ik het onderdeel bergbeklimmen al achter de rug heb.) Al klinkt dit thema misschien op het eerste gehoor wat ingewikkeld, het biedt vele mogelijkheden.

Want wie een sport, met name een teamsport, beoefent, raakt spelenderwijs vertrouwd met het feit dat samenwerking noodzakelijk is voor een goed resultaat, dat er regels noodzakelijk zijn voor een goed verloop van de wedstrijd en dat het nodig is om goed te organiseren hoe en wie de regels handhaaft.

Kortom, allemaal zaken die in een samenleving evenzeer noodzakelijk zijn.
Waar ook de regering in haar rapport Waarden en normen en de last van het gedrag tot de conclusie komt dat veel waarden en normen worden onderschreven maar in het uiterlijke gedrag van een toenemend aantal burgers niet dienovereenkomstig tot uiting komen, en een debat daarover weinig concreets lijkt op te leveren, kunnen we de sport haar opvoedende en vormende werk laten doen.

Mits er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt, zoals:


1. een goede sportinfrastructuur: Capelle investeert daarin en blijft dat doen, getuige recente initiatieven in het kader van de breedtesport;


2. toegankelijkheid: het lid kunnen worden van een sportclub moet voor iedereen mogelijk zijn, ook financieel. Dat betekent enerzijds dat het ook voor mensen met een laag inkomen mogelijk moet zijn om in clubverband te sporten, en anderzijds dat sport betaalbaar moet blijven door en dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Sportieve activiteiten zijn bij uitstek het domein van vrijwillige inzet, maar die inzet moet wel op peil blijven. Capellenaren hebben de afgelopen tijd bewezen dat ze veel over hebben voor goede doelen, met name in materiële zin, maar eigen tijd investeren in een activiteit die heel belangrijk kan zijn voor de vorming van de nieuwe generatie mogen we ook van onze medeburgers verwachten. Ik zeg dit nu tegen de verkeerde mensen, want de meesten van u zetten zich op de een of andere manier in hun vrije tijd al in voor de Capelse gemeenschap, maar dan zeg ik het toch over uw hoofden heen naar andere Capellenaren: ik roep u op om zich als vrijwilliger op sportief gebied actief te tonen;

En dan tot slot de laatste voorwaarde, misschien wel de moeilijkste:


3. het gedrag langs de lijn mag niet in strijd zijn met de regels op het veld: ouders die hun kind bedenkelijke aanwijzingen toeroepen, of de scheidsrechter uitmaken voor alles wat lelijk is, brengen hun kind op zijn zachtst gezegd in verwarring over hoe het met de regels om dient te gaan.

Over scheidsrechters gesproken: ik zit hier nu wel in zon stoel, maar niet om vanavond als scheidsrechter te fungeren; ik heb deze positie om een goed overzicht en vergezicht te hebben. Want dat is toch een van de kerntaken van een burgemeester: boven de partijen staand naar de toekomst kijken, daarbij lerend van wat achter ons ligt.

Uit persoonlijke ervaring kan ik nu vijf Capelse jaren overzien. Hoewel er zich in deze periode geen werkelijk opzienbarende gebeurtenissen hebben voorgedaan (gelukkig maar, want als een gemeente een begrip wordt is dat de laatste tijd veelal door een tragische gebeurtenis) is er vergeleken met vijf jaar geleden toch sprake van een gewijzigde situatie. De aandacht voor kwaliteit van de voorzieningen in onze gemeente, de investeringen in de sociale structuren en overlegvormen in de stad werpen hun vruchten af. Niet dat zich nu geen vervelende situaties en incidenten meer voordoen, maar er wordt waar mogelijk direct en adequaat op gereageerd.

Het begrip Capelse toestanden is naar de achtergrond gedrongen, de politiek probeert gevarieerd vorm te geven aan het dualisme. De toch wel spectaculaire komst van de leefbaarpartijen heeft in Capelle geleid tot zeer constructieve samenwerking, niet alleen in het college, maar ook in de raad. Misschien dat onze Rotterdamse buren daar nog iets van kunnen leren.

Het zou sowieso niet onverstandig van hen zijn geweest eerst eens van gedachten te wisselen met hun naaste buren voor zij hun ideeën over de koers van hun beleid openbaarden, want in Capelle valt veel te leren van de ervaringen van voormalige Rotterdammers. Dat valt mij onder andere op bij bezoeken aan jubilerende echtparen. Elke maand bezoek ik er wel één of twee, bij elkaar dus nu al bijna honderd.

Meer dan de helft van deze echtparen is afkomstig uit Rotterdam en is twintig tot dertig jaar geleden vanuit Rotterdam naar Capelle verhuisd omdat zij zich een prettiger woonomgeving wensten. Je zou kunnen zeggen dat zij een bovengemiddeld gevoel hebben om dreigende problemen te onderkennen.

Hun kinderen en klein- en achterkleinkinderen wonen vaak ook in Capelle. Met behoud van een zwak voor Rotterdam, zijn deze families inmiddels diep geworteld in de Capelse samenleving. Zij zijn in Capelle ingeburgerd en burgeren soms ook nieuwkomers in. Zij houden de politiek wakker en alert. Het feit dat het zo goed gaat in Capelle hebben we dus eigenlijk aan Rotterdam te danken.

De Capelse raad zal binnenkort praten over die spraakmakende Rotterdamse aanpak als voorbereiding op nader overleg in de regio. Het college zal een delegatie van het Rotterdamse college ook uitnodigen om over hun plannen te praten.

Het is goed dat die discussie van de grond komt. Want we moeten voorkomen dat het een strijd wordt tussen Rotterdam en de regio, daarvoor staat er voor ons allen te veel op het spel. Als er krantenartikelen verschijnen met als strekking dat Rotterdam het weer van de regio gaat winnen wat betreft bedrijfsvestigingen is dat een verkeerd signaal. Het gaat hier niet om winst of verlies.

Niet voor niets werken we als Capelle nauw met Rotterdam samen voor de uitgifte van grond in Fascinatio en Brainpark 3, het is immers de hele regio Rijnmond die zich moet kunnen ontwikkelen, wat dat betreft doen we aan teamsport.

Wat ook een teamsport behoort te zijn is onze strijd voor een veiliger samenleving. In die tak van sport ontwikkelen we ons voorspoedig. Er is meer politiepersoneel op straat inzetbaar, de gemeentelijke toezichtsorganisatie is van start gegaan, er is sprake van intensievere samenwerking met gemeentelijke diensten en andere instanties.

Binnenkort zullen we met de raad de hernieuwde uitgangspunten voor ons veiligheidsbeleid vaststellen. Een van de bestanddelen daarvan zal wat mij betreft zijn, het streven om de aangiftebereidheid bij burgers en instellingen op te vijzelen. Men moet er 100% vertrouwen in hebben dat met de meldingen en aangiften serieus aan de slag wordt gegaan. Daar zullen wij onze burgers goed inzicht in moeten verschaffen.

Daar staat dan tegenover dat mensen zich niet over incidenten moeten beklagen als ze daarvan geen melding of aangifte hebben gedaan. Als de meldingsbereidheid toeneemt, betekent dat misschien wel een tijdelijke stijging van onze criminaliteitscijfers, maar dat heb ik wel over voor een groter vertrouwen van burgers in effectief overheidsoptreden.

Deze positie hier op deze stoel verschaft me ook zichtbaarheid. En dat is iets waar een burgemeester in de toekomst behoefte aan zal hebben. Want gekozen zullen burgemeesters in de toekomst zeker worden en omdat niet elke kandidaat op stelten door het leven zal kunnen gaan, moet je iets doen om op te vallen.

Ik vind de gekozen burgemeester een goede zaak, mits dat niet ten koste gaat van de positie van waaruit een burgemeester nu al kan opereren: onbetwist boven de partijen staand, de boel bij elkaar houdend en ontwikkelingen faciliterend.

Ik ben me de afgelopen jaren in Capelle steeds beter op mijn plaats gaan voelen en ik wil er, ondanks de onzekere toekomst van het ambt, graag nog enkele jaren aan toevoegen, want deze gemeente is het absoluut waard om je voor in te zetten.

Dit zou een mooie afsluitende zin voor een heildronk zijn. Maar ik wil nog iets kwijt. Waarschijnlijk is het u ook opgevallen dat de naam van onze gemeente de laatste tijd opvallend vaak gebruikt is in de media, vooral ook in satirische programmas. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Nederlandse minister-president en zijn gezin in onze gemeente wonen. Ondanks de soms ongezonde belangstelling voor zijn woonomgeving heeft de heer Balkenende ervoor gekozen om hier te blijven wonen, daarmee aangevend dat Capelle als woonplaats veel te bieden heeft.
Dat is iets waar Capelle trots op kan zijn.

Ik wil deze gelegenheid gebruiken om onze minister-president veel kracht en wijsheid in zijn moeilijke ambt toe te wensen, maar ik wens onze hooggeplaatste plaatsgenoot en zijn gezin dit jaar ook veel rust en plezier in hun woonomgeving toe.

En met u allen wil ik toosten op een gezond, sportief en voorspoedig 2004.
Gelukkig nieuwjaar.

Joke van Doorne
burgemeester