Gemeente Lisse

07-01-2004 Langdurigheidstoeslag Minima 2003

Eenmalige bijdrage voor mensen op het sociaal minimum.

Doel langdurigheidstoeslag minima
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor 2003 eenmalig geld ter beschikking gesteld ten behoeve van mensen die al jaren van een minimuminkomen moeten rondkomen. Het is aan de gemeenten overgelaten op welke wijze dit geld wordt gebruikt. De gemeenteraden van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Sassenheim en Warmond hebben in de nota Langdurigheidtoeslag minima zonder arbeidsmarktperspectief (hierna te noemen nota Langdurigheidtoeslag 2003) besloten het beschikbare geld te verdelen onder de inwoners van de genoemde gemeenten die al langer op het sociaal minimum leven. Omdat deze eenmalige bijdrage grote raakvlakken heeft met het (tot 1 januari 2004 gevoerde) categoriaal minimabeleid, hebben de gemeenten besloten de uitvoering van deze langdurigheidtoeslag 2003 bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst neer te leggen.

Wie komen ervoor in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor een bijdrage op grond van de nota Langdurigheidtoeslag 2003 moet u (en indien van toepassing uw partner) voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden hebben betrekking op uw huidige inkomen, uw inkomen op 1 januari 2003 en uw vermogen. Daarnaast zijn er enkele uitzonderingen. De ISD Bollenstreek kan u hierover meer vertellen.

Voorwaarde 1: U hebt gedurende het gehele jaar 2003 een inkomen op maximaal het sociaal minimum.
U (en indien van toepassing uw partner) hebt het gehele jaar een inkomen op het sociaal minimum gehad (= 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm). U dient dit aan te tonen door een bewijsstuk van uw inkomen van januari 2003 en december 2003/januari 2004 bij uw aanvraag te voegen.

Voorwaarde 2: Uw inkomen.
U komt in aanmerking als uw netto maandinkomen gelijk is aan of lager is dan 110% van het vastgestelde normbedrag voor de bijstand, exclusief vakantietoeslag.

Voorwaarde 3: Uw vermogen.
U komt in aanmerking als de waarde van uw bezittingen, zoals het saldo van uw bank- en of giro- (spaar)rekeningen en/of uw roerende zaken zoals een auto of caravan gelijk of lager is dan 4.975,00 voor alleenstaanden en 9.950,00 voor alleenstaande ouders of gehuwden/samenwonenden.

Om welke vergoeding gaat het?
Besloten is om de uitvoering van de nota eenvoudig te houden. Er is slechts één eenmalige vergoeding waarbij de hoogte van de bijdrage afhankelijk is van uw gezinssituatie.


- Een alleenstaande ontvangt een eenmalige bijdrage van 50,00;


- Een gezin (alleenstaande ouder of echtpaar met of zonder kinderen) ontvangt een eenmalige bijdrage van 100,00.

Wat moet u nu doen?
Een aanvraag- en inlichtingenformulier is verkrijgbaar bij het lokale loket van de ISD Bollenstreek bij het gemeentehuis in uw woonplaats. Ook is het mogelijk dit formulier telefonisch op te vragen, telefoon: (0252) 345 050. Het volledig ingevulde aanvraag- en inlichtingenformulier, aangevuld met de nodige bewijsstukken, brengt u bij een volgend bezoek mee. Op het aanvraagformulier is aangegeven welke bewijsstukken u mee moet nemen.

Let op: uw aanvraag moet vóór 1 februari 2004 zijn ingediend!

Uitbetaling
Als u alle gevraagde inlichtingen hebt verstrekt, wordt binnen acht weken besloten of u voor de vergoeding in aanmerking komt. Uitbetaling van het totale bedrag vindt in één keer plaats.

Meer informatie
Hebt u nog vragen? Neemt u dan contact op met de ISD Bollenstreek, telefoon: (0252) 345 050.