Gemeente Lisse

07-01-2004 Alcohol, bekijk het eens nuchter

Dit is de titel van de alcoholmatigingscampagne die Parnassia en de GGD Zuid-Holland Noord op 17 november 2003 startten. Deze loopt door tot en met maart 2004.

De campagne maakt onderdeel uit van een preventief verslavingsbeleid waar 22 gemeenten en instellingen in de regio Zuid-Holland Noord de basis voor leggen. Het officiële startschot is gegeven door wethouder Buijing die met de gele drugs-informatiebus de
alcoholmatigingscampagne de regio inrijdt.

Doel
Het doel is om te attenderen op het gedrag rond alcoholgebruik en de gevaren hiervan. Dit is geen eenvoudige zaak omdat alcohol als genotmiddel maatschappelijk veelal geaccepteerd is. Problematiek waarin alcoholmisbruik een rol speelt is echter groter dan velen denken zoals vandalisme, agressie, verkeersongelukken, verzuim en ziektekosten door gezondheidsproblemen.

De campagne richt zich zowel op jongeren, opvoeders en de samenleving als geheel. Supermarkten, de horeca, het jeugd- en jongerenwerk, consultatiebureaus, het onderwijs en de gemeenten helpen om deze campagne onder de aandacht te brengen.

De kater komt later
Een posteractie De kater komt later en de promotie voor drie nieuwe websites: één voor jongeren www.drugsweb.nl, één voor opvoeders www.alcoholenopvoeding.nl en één voor kinderen van problematisch gebruikende ouders, www.drankjewel.nl. Ook toert een gele drugs-informatiebus langs het Fioretti College in Hillegom, Het Groene Hart Lyceum in Hazerswoude en het Visser ´t Hooft in Leiderdorp. Scholieren kunnen prijzen winnen door hun kennis en vaardigheden te testen op het gebied van genotmiddelengebruik. Supermarktbezoekers die hun boodschappen doen in Alphen in de Herenhof, in Katwijk bij de Konmar of in Leiden bij de Kopermolen kunnen een gratis alcoholvrije shooter proeven en recepten meenemen voor alcoholvrije drankjes. In de gemeente Katwijk helpt wethouder Van Duijn mee deze drankjes uit te delen. In de Natte krant kunnen jongeren wetenswaardigheden lezen over alcoholgebruik en de gevolgen van overmatig gebruik. Een bredere inzet van de BOB campagne in de regio zorgt voor een alcoholvrij veilig vervoer na het uitgaan.

Meer weten?
Voor informatie over de campagne kunt u contact opnemen met: Aafke van Rhijn, projectleider van deze alcoholmatigingscampagne GGD Zuid-Holland Noord 071-5163383 of Avanrhijn@GGDZHN.nl