Artsen zonder Grenzen



Nog miljoenen euro nodig om mensen te laten overleven woensdag 7 januari 2004

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn verheugd over de eerste opbrengsten op giro 555 ten behoeve van hulp aan de aardbevingsslachtoffers in Iran. Binnen één week doneerde het Nederlandse publiek bijna 1,5 miljoen. De hulporganisaties zetten dit geld in om de Iraanse overlevenden te voorzien van onderdak, gezondheidszorg en schoon water. Om de tienduizenden slachtoffers de komende weken te laten overleven, hebben de hulporganisaties nog miljoenen Euro meer nodig. De actie van de Samenwerkende Hulporganisaties voor Iran loopt daarom door tot medio januari; giro 555 zal ook daarna nog geopend blijven voor donaties voor Iran.

Inmiddels is een nieuwe fase in de hulpverlening aangebroken: de komende weken staan voor de slachtoffers volledig in het teken van overleven onder zeer barre omstandigheden. s Nachts komen de temperaturen onder het vriespunt en door de slechte sanitaire voorzieningen liggen besmettelijke ziektes op de loer. De SHO-organisaties doen wat ze kunnen om mensen te voorzien van voedsel, onderdak, schoon water en medicijnen. Daarnaast gaan kinderen weer naar tijdelijke scholen en komt er ruimte voor psychosociale ondersteuning opdat de slachtoffers hun afschuwelijke ervaringen kunnen verwerken. De fase van wederopbouw volgt pas daarna.

Nadat een zeer zware aardbeving de Iraanse stad Bam op Tweede Kerstdag grotendeels verwoestte, hebben de hulporganisaties en hun lokale partners direct hulp kunnen verlenen. Op grote schaal zijn voorzieningen voor schoon drinkwater, toiletten, voedsel en noodonderkomens geleverd. Reddingshonden hebben in het puin naar overlevenden gespeurd, tijdelijke ziekenhuizen zijn opgezet en opvangkampen geopend voor mensen die hun huis verloren.

De meest recente schattingen van het dodental liggen tussen de 30.000 en 35.000 overledenen. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen raakten gewond; circa 80.000 mensen - meer mensen dan het inwonertal van een stad als Den Helder - verloren huis en haard. Circa 6000 kinderen hebben een of beide ouders verloren. Onder het motto Help slachtoffers aardbeving Iran vraagt de SHO het Nederlandse publiek om financiële steun om de getroffenen te helpen. Via TV- en radiospots, dagbladadvertenties en een actiesite wordt gevraagd om donaties over te maken op gironummer 555, ten name van SHO, Den Haag. Via de website www.giro555.nl kunnen mensen online doneren en stellen de SHO geïnteresseerden op de hoogte van de hulpverlening aan Iran en het verloop van de Nationale Actie. Vragen kunnen worden gesteld via telefoonnummer 070-3339444 en via helpiran@unicef.nl.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een ad
hoc-samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.

Artsen zonder Grenzen
In de eerste weken na de aardbeving hebben teams van Artsen zonderGrenzen zich gericht op eerste noodhulp in Bam en op het verkennenvan de situatie in de periferie. De schade daar is veel minder is danin Bam en er zijn in de meeste dorpen en steden weinig doden engewonden. AzG vloog direct na de ramp een team nierspecialisten in ennierdialyse apparatuur. Zij behandelden in het ziekenhuis van Kermantotaal 50 patiënten met het zogenaamde "Crush-syndroom", eenvergiftiging door het vrijkomen van giftige stoffen uit beschadigdspierweefsel. Ook werd de behandeling van 80 chronische nierpatiëntenovergenomen. Iraans personeel heeft intussen de behandelingenovergenomen en de apparatuur is overgedragen aan het ziekenhuis.

Nu de eerste acute fase van noodhulp voorbij is en de hulpverleningover het algemeen goed op gang is gekomen, heeft Artsen zonderGrenzen haar team internationale hulpverleners teruggebracht tot 4
personen. Samen met Iraanse medewerkers richten zij zich nu op hetweer opzetten van de basisgezondheidszorg door middel van mobieleklinieken en het opbouwen van een kliniek in Bavarat. Daarnaastverlenen zij psychische zorg voor traumaslachtoffers en zorgen voorherstel van de watervoorziening in buitenwijken van Bam en Bavarat.Daarnaast worden onder de getroffenen voedselrantsoenen verdeeld,dekens en andere benodigdheden. Tenslotte worden medischebenodigdheden gedoneerd aan het ministerie van Gezondheid.

---