Provincie Noord-Holland

Provinciale foto- en filmopdrachten

In opdracht van de provincie Noord-Holland produceert KvO films uit Amsterdam dit jaar de filmdocumentaire Een gezonde dosis Noord-Hollandse nuchterheid van regisseur Paul Veld. Het is een portret van een op het eerste gezicht gewone jonge vrouw maar met één grote passie: boksen. De fotografie documentaire opdrachten gaan naar Rachel Corner (de laatste boeren van Amsterdam) en Venus Veldhoen (de allochtone ondernemer in Noord-Holland). Als onderdeel van het kunst- en cultuurbeleid verleent het provinciaal bestuur jaarlijks foto- en filmdocumentaire opdrachten aan professionele fotografen en filmmakers. De themas hebben altijd een relatie met de provincie.
De filmdocumentaire documentaire Een gezonde dosis Noord-Hollandse nuchterheid wordt gemaakt in het kader van de serie Markante Noord-Hollanders. Tot nu toe zijn er 6 films gemaakt over Noord-Hollanders die door een bijzonder leven en/of activiteit een bijdrage leveren aan de "cultuur" in Noord-Holland. Een gezonde dosis Noord-Hollandse nuchterheid gaat over Esther Schouten (1977) uit Wognum. Ze werkt bij een beveiligingsbedrijf, door de week op kantoor en in het weekend bij discotheken, voetbalwedstrijden en festivals. Esther heeft één grote passie, boksen. Ze vliegt regelmatig naar Oostenrijk om in volle zalen te vechten tegen gerespecteerde tegenstanders uit onder andere Finland, het voormalig Oostblok en de Verenigde Staten. Esther is regerend wereldkampioen boksen in het junior vedergewicht. Rachel Corner wil met de fotoserie over de laatste boeren van Amsterdam de agrarische cultuur onder druk van de verstedelijking vastleggen. Een aantal boeren worden gedurende een jaar gevolgd en deze beelden zullen gecombineerd worden met portretten van reeds gepensioneerde boeren. Venus Veldhoen wil een serie portretten maken waarmee zij laat zien dat veel ondernemers van buitenlandse komaf zijn. Zij wil een documentaire maken van een twintigtal ondernemers, zowel mannelijk als vrouwelijk, elk met een andere nationaliteit. Het doel is een kleurrijk beeld te geven van deze allochtone groep ondernemers zonder in een stereotype beeld te vervallen (de allochtone ondernemer in het restaurant, op de markt etc) maar juist een grote verscheidenheid aan beroepskeuzes te laten zien.
Van beide fotoseries wordt verwacht dat zij een goede aanvulling zijn op de provinciale collectie documentaire fotografie.

Marieke Ottevanger 7 januari 2004