PERSBERICHT - 2004-01-07

TRN vraagt frisse blik van jonge ontwerpers op ruimtelijke ontwikkeling

Prijsvraag moet kwaliteit en bereikbaarheid kust stimuleren

Marketing en promotie-organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) is de initiator van de zojuist gestarte ideeënprijsvraag over de bereikbaarheid en kwaliteit van de Nederlandse kust.

Door de prijsvraag stimuleert TRN jonge ontwerpers en studenten om met een frisse blik mogelijke oplossingen te bieden voor een beter bereikbare kust op de drukke zomerse dagen en voor de ruimtelijke kwaliteit van de kustomgeving. De ideeënprijsvraag valt samen met het door TRN uitgeroepen themajaar Architectuur & Design 2004.

Overheden, burgers en ondernemers hebben belang bij innovatieve, realistische plannen voor de toekomst van de Noordzeekust en de kustregio's. TRN - die het zakelijk en toeristisch reisverkeer naar en in Nederland bevordert - enthousiasmeert ontwerpers om mogelijke oplossingen te bedenken die een bijdrage leveren aan de economische en ruimtelijke ontwikkeling van de Nederlandse kust. De elementen van zulke oplossingen kunnen heel divers zijn, uiteenlopend van ontwerpen voor innovatieve transportmiddelen tot landschappelijke routes langs de kust.

Inschrijven voor de ideeënprijsvraag kan tot 2 februari via www.arch-lokaal.nl/activiteiten. De prijsvraag is tot stand gekomen door financiële participatie van de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat, het Stimuleringsfonds van de Architectuur, het Nationaal Comité Europees Jaar van mensen met een handicap 2003 en TRN.

Themajaar
TRN heeft 2004 gelanceerd als themajaar 'Architectuur & Design'. Dit betekent dat zowel architectonische schatten als design-kunstwerken in Nederland extra in het spotlight komen te staan. Werk van vooral Nederlanders, maar ook van buitenlanders die hier hun sporen nalieten. Algemeen directeur van TRN, Hans van Driem benadrukt: "Met een themajaar kun je je als land onderscheiden en daardoor meer bezoekers trekken. Voor toeristen is zo'n thema dan net die extra aanleiding om langs te gaan of er langer blijven. Ook voor congresorganisatoren is een thema-onderwerp vaak dé reden om naar een bepaald land te gaan."

Deelnemers
Deelname aan deze prijsvraag staat open voor professionele ontwerpers en voor studenten van ontwerpopleidingen voor architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, beeldende kunst en industriële vormgeving, die op 1 januari 2004 de leeftijd van 35 jaar nog niet hebben bereikt.
TRN verwacht dat er betere oplossingen ontstaan wanneer ontwerpers samenwerken met deskundigen op het terrein van toerisme, recreatie en vervoer. Daarom adviseert zij de deelnemers om deze deskundigen of studenten uit deze disciplines te betrekken bij hun ontwerpidee.

Prijzen
Het totale prijzenbedrag bedraagt maximaal 15.000 euro. De jury zal maximaal drie inzendingen gelijkelijk bekronen. Aan de bekroning is een prijzengeld verbonden van elk 5.000 euro per inzending.

Bovendien wijst de jury maximaal één inzending aan, waaraan een extra prijs van maximaal 3.000 euro wordt toegekend. Deze extra prijs wordt ter beschikking gesteld door het Nationaal Comité 2003 Europees Jaar van Mensen met een Handicap.

Jury
De inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit de volgende leden: Francine Houben, directeur Mecanoo Architecten Delft (voorzitter, geen stemrecht) Jan de Graaf, stedenbouwkundige Trans Atlantis Den Haag Tracy Metz, journalist / architectuurcriticus Sam Schouten, lid managementteam Algemeen Ledenbelang ANWB, Dirk Sijmons, directeur H+N+S landschapsarchitecten Jan Troost, voorzitter Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad Architectuur Lokaal (secretaris, geen stemrecht)

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking zal eind mei 2004 plaatsvinden. Meer informatie over de prijsvraag
is te lezen op de website www.arch-lokaal.nl/activiteiten/index.html