Politie Flevoland

Strijd tegen bedrijfsinbraken

Dronten 07-01-2004 - Politie benadrukt samenwerking

DRONTEN Als reactie op kritiek van ondernemers in Dronten dinsdagavond, verklaart Ellen Franken, districtschef Noord van Politie Flevoland, dat iedere bedrijfsinbraak er één teveel is. Naast dat de politie zelf actie onderneemt, benadrukt zij ook het belang van samenwerking om inbraken te voorkomen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie uitte de voorzitter Stichting Handel en Nijverheid kritiek op het functioneren van de politie. De politie bestrijdt dit en erkent dat elke inbraak er één teveel is. Verder doet ze wat in haar mogelijkheden ligt om deze delicten op te lossen en te voorkomen. Allereerst wordt iedere melding en aangifte serieus afgehandeld. In voorkomende gevallen gaan agenten ter plaatse, wordt een onderzoek naar sporen gehouden en waar mogelijk een buurtonderzoek opgestart. Dat kan leiden tot aanhouding van een verdachte.

Daarnaast is het belangrijk dat ondernemers ook zelf maatregelen tegen inbraken nemen en daarbij samenwerken. Zo bestaat de mogelijkheid om lid te worden van Stichting Beveiliging Bedrijfsterreinen Dronten. De politie heeft de afgelopen jaren intensief geïnvesteerd in deze samenwerking en verwacht dit ook van anderen, zoals bedrijven en de gemeente Dronten.

Veiliger

De uitspraak dat het aantal bedrijfsinbraken in Dronten fors stijgt, spreekt de politie tegen. Zo wijzen de cijfers uit dat het aantal inbraken de laatste vijf jaar fluctueert en er geen sprake is van een spectaculaire stijging. Daarnaast is het misdrijfrisico gedaald, het oplossingspercentage gestegen en hebben de inwoners van Dronten over het algemeen meer vertrouwen in de politie. Dit laatste is een conclusie uit de Politiemonitor onder de Flevolandse bevolking, waar inwoners naar hun mening gevraagd worden over de politie.

Tot slot

Ellen Franken vindt het belangrijk dat ook de ondernemers vertrouwen in de politie hebben. Zij geeft aan open te staan voor de mening van de inwoners in haar werkgebied, dus ook van de ondernemers. Ook vindt zij het belangrijk dat alle organisaties zoals bedrijfsleven en gemeente met elkaar in gesprek gaan en blijven. Op die manier kan de criminaliteit een halt worden toegeroepen.