PRODUCTSCHAP TUINBOUW

Tuinbouw is bestand tegen recessie; opnieuw groei in 2003

De economische recessie blijkt weinig invloed te hebben op de Nederlandse tuinbouw. In 2003 groeide zowel de productie als de export tot recordhoogte. Hiermee is de tuinbouw het goudhaantje van de Nederlandse economie zei voorzitter J. van der Veen van het Productschap Tuinbouw (PT) in zijn nieuwjaarstoespraak op 7 januari 2004.

De productiewaarde van de Nederlandse tuinbouw groeide in 2003 met twee procent tot 7,1 miljard euro. Van de totale agrarische productie in Nederland had de tuinbouw een aandeel van 41 procent in 2003. 'De tuinbouw is nu bijna even groot als de rundveehouderij en de intensieve veehouderij samen', aldus Van der Veen. Volgens de PT-voorzitter groeit ook bij de politiek het besef dat Nederland zuinig moet zijn op de tuinbouw. 'Deze sector zorgde in 2003 voor een handelsoverschot van zo'n 6,75 miljard euro en direct en indirect werken rond de 500.000 mensen in de Nederlandse tuinbouw. Samen met luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven is de glastuinbouw de motor van de Nederlandse economie', zo hield de PT-voorzitter zijn gehoor voor, waaronder minister Dekker van Vrom.

Glastuinbouw
De bloemkwekerij is grootste sector in de tuinbouw met een productiewaarde van ruim 3,5 miljard euro in 2003. Vooral de kamer- en perkplanten deden het vorig jaar goed. De productiewaarde van deze sector steeg met zes procent. De snijbloemen moesten het in 2003 doen met een groei van één procent. De telers van groenten onder glas boerden vorig jaar erg goed. De omzet van deze sector groeide in 2003 tot 1,3 miljard euro, een stijging van negen procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Niet alleen de opbrengsten namen toe, maar ook de kosten. De glastuinders moesten vooral voor energie meer betalen. De kosten hiervan stegen in 2003 met gemiddeld 12 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Open grond
Van de teelten in de open grond waren de omzetten in 2003 heel wisselend. De boomkwekerij deed het vrij goed met een stijging van de productiewaarde van drie procent. Minder voorspoedig ging het met de teelt van bloembollen. Door overproductie en minder vraag uit landen buiten de Europese Unie liep de omzet van de sector in 2003 met zes procent terug tot 575 miljoen euro. Ook de telers van vollegrondsgroenten kijken over het algemeen met gemengde gevoelens terug op 2003. De totale productiewaarde van deze sector kelderde met gemiddeld tien procent in vergelijking met 2002. Daarentegen hadden de uientelers in 2003 een goed jaar. De fruittelers in ons land zullen ook niet ontevreden zijn over het afgelopen jaar. De omzet van deze sector nam in 2003 met negen procent toe. De telers van paddestoelen zagen hun inkomsten in 2003 dalen. Vooral in de champignonsector liggen de opbrengsten onder vuur door hevige concurrentie in binnen- en buitenland.

Export
De Nederlandse tuinbouw drijft op de export. In 2003 werd voor een bedrag van een kleine 12,5 miljard euro aan tuinbouwproducten in het buitenland afgezet. Dit betekent een groei van drie procent vergeleken met 2002. Snijbloemen, potplanten, groenten en fruit zijn de gangmakers. Van der Veen: 'In 2003 kwam de uitvoer van groenten (vers en verwerkt) uit op 3,8 miljard euro, een toename van vier procent vergeleken met het jaar daarvoor. Aan fruit werd voor 2,4 miljard euro geëxporteerd. Dit kwam neer op een groei van drie procent. Hierbij gaat het niet alleen om groenten en fruit van Nederlandse bodem, maar ook reëxport (import gevolgd door export) is heel belangrijk.'

De uitvoer van snijbloemen kwam in 2003 net boven de drie miljard euro uit. Potplanten waren goed voor ruim 1,5 miljoen euro. Ook de export van uitgangsmateriaal voor de bloemisterijsector liep erg goed in 2003. 'De totale bloemisterijsector exporteerde in 2003 voor zo'n 4,8 miljard euro; een uitstekende prestatie', aldus Van der Veen. De buitenlandse vraag naar bloembollen uit Nederland staat onder druk. In 2003 daalde de uitvoer met zes procent tot 645 miljoen euro. Boomkwekerijproducten van Nederlandse bodem waren in 2003 redelijk in trek in het buitenland. De export groeide met twee procent.

Hoveniers, industrie
De omzet van de hovenierssector in Nederland kwam in 2003 uit op zo'n
1,65 miljard euro. In het jaar daarvoor was dat nog 1,7 miljard. De economische recessie laat hier zijn sporen na. De verwerkers van groenten en fruit boekten wisselende resultaten in 2003. In de conserven- en diepvriesindustrie was de productie wat lager dan in het groeizame jaar daarvoor. De bedrijven die verse groenten bewerken (snijderijen) hebben jaren forse groeicijfers geboekt. In 2003 kwam de groei wat lager uit dan ze gewend waren.

Rendement handel
Exporteurs van snijbloemen hebben een moeilijk 2003 achter de rug door een sterke concurrentie op de wereldmarkt. Van der Veen: 'Het aanbod stijgt en dat zet druk op de marges.' Handelaren van potplanten boekten betere resultaten, al bleven de marges flinterdun. De binnenlandse groothandelaren van groenten en fruit moesten in 2003 eveneens alle zeilen bijzetten om nog een positief rendement te halen. Vooral de prijzenslag van de supermarkten maakt dat moeilijker. Exporteurs van groenten en fruit hebben in 2003 goed gedraaid. Ook de importhandel vaart wel bij een sterke euro ten opzichte van de dollar.


07 jan 04 15:01