Socialistische Partij

Nútopia. Een andere kijk op dieren, natuur en milieu

Winkeldieven in kooien: absurde wanhoopskreet


07-01-2004 * De SP vindt de suggestie van Utrechtse winkeliers om dieven in kooien te zetten, volkomen absurd. Maar er moet wel meer aandacht komt voor ondernemers die leiden onder de terreur van veelplegers. "Winkeliers moeten beter beschermd worden, maar pleiten voor de schandpaal is pleiten voor een gigantische stap terug in de tijd," stelt SP-Kamerlid Jan de Wit. "Wat zal het volgende voorstel zijn: dat we de dieven met tomaten mogen bekogelen?"

"De regering moet sluitend beleid maken ten aanzien van veelplegers en elke zinnige suggestie moet serieus worden besproken. Taboes bestaan niet en de privacy van deze criminelen mag natuurlijk niet de eerste prioriteit krijgen. Maar de suggesties die nu gedaan worden door sommige wanhopige winkeliers, zijn niet bruikbaar. Hun noodsignaal moet echter wel serieus worden opgepakt door de overheid."

De discussie is aangeslingerd door korpschef Vogelzang, die in zijn nieuwjaarstoespraak pleitte voor het ophangen van foto's van veelplegers. De Wit: "De korpschefs van de grote steden buitelen rond de jaarwisseling traditioneel over elkaar heen. Ze willen allemaal nog hardere taal uitslaan dan de ander. Maar de suggestie van Vogelzang is mosterd na de maaltijd. De Kamer heeft onlangs al een wet aangenomen waardoor veelplegers twee jaar kunnen worden opgesloten. Hij had beter kunnen pleiten voor het opheffen van de bezuinigingen op de reclassering, zodat veelplegers strak begeleid kunnen worden bij de terugkeer in de samenleving."