Hogeschool van Amsterdam

HvA en EFA genomineerd voor Taalunie Onderwijsprijs met multicultureel internetproject voor Amsterdamse scholen

(7 januari 2004)

'Het Huis van Mijn Grootmoeder', een multicultureel internetproject voor het Amsterdamse onderwijs dat is ontwikkeld door de Educatieve Faculteit Amsterdam (EFA) en de opleiding Interactieve Media van de HvA, is genomineerd voor de Taalunie Onderwijsprijs 2004. De Taalunie Onderwijsprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een basisschool en een middelbare school die vernieuwend en doeltreffend omgaan met het onderwijs in en van het Nederlands.

In het multiculturele internetproject 'Het Huis van Mijn Grootmoeder' halen scholieren in groepen herinneringen op aan hun grootmoeder. Het project draait sinds eind vorig jaar op vijf Montessorischolen in Amsterdam en er komen dit jaar nog vijf Amsterdamse scholen bij. Gedurende een dagdeel wisselen de leerlingen herinneringen uit over hun grootmoeders. De verhalen komen met beelden op de internetsite www.grootmoeders.nl, waar ze op verschillende manieren gevonden kunnen worden. De herinneringen zijn vaak multicultureel gekleurd en leerlingen leren elkaar beter kennen.

'Het Huis van Mijn Grootmoeder' is drie jaar geleden ontworpen als studentenproject door de afdeling Onderwijs Research & Ontwikkeling van de HvA. EFA-studenten voeren het uit op hun stagescholen en het draait ook bij de EFA intern. Er is een grootmoederkantoor met als 'directeur' een vierdejaars student voltijd Nederlands van de EFA. Inmiddels leeft het plan om het project op veel scholen in Amsterdam te laten uitvoeren en om burgemeester Cohen het te laten aanbieden aan de Amsterdamse bevolking. 'Het Huis van Mijn Grootmoeder' sluit aan op het Amsterdamse taalbeleid en er wordt contemporaine Amsterdamse geschiedenis mee geschreven.

'Het Huis van Mijn Grootmoeder' is met vijf andere Nederlandse en Vlaamse projecten genomineerd voor de Taalunie Onderwijsprijs, die in maart wordt uitgereikt in de Tweede Kamer in Den Haag of in Brussel.

Meer informatie vindt u op www.grootmoeders.nl


---

Contactpersoon voor de pers

Astrid Prummel
tel. 020 570 26 08
e-mail: a.c.prummel
@mc.hva.nl