HOUT EN BOUWBOND CNV

Hout- en Bouwbond CNV ongerust over onveilige praktijklokalen

4)'Veiligheid is niet te realiseren zonder geld. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) moet met spoed voldoende geld beschikbaar stellen om de veiligheid van praktijklokalen te garanderen', stelt sectorbestuurder René Lahoye van de Hout- en Bouwbond CNV.
De Arbeidsinspectie presenteerde onlangs de resultaten van een uitgebreid onderzoek bij 116 scholen. Uit dit onderzoek blijkt dat praktijklokalen en de apparaten waar leerlingen omgaan met machines voor houtbewerking in veel gevallen onveilig zijn. Lahoye: 'Als Hout- en Bouwbond CNV zetten wij ons in om veiligheid van werknemers in de houtbranche te verhogen en te garanderen. De bedrijfstak, de vakbonden en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) steken miljoenen euro's in arboconvenanten in de houtsectoren en dan blijkt dat het bij de basis, namelijk de scholen, al niet goed zit. Bovendien is het vreemd dat het ene ministerie veel geld steekt in veiligheid van machines terwijl een ander ministerie, verantwoordelijk voor leraren en leerlingen en hun arbeidsomstandigheden, jaren op deze ontwikkelingen achter loopt en er ronduit sprake is van vele onveilige situaties op scholen met dit type machines.

Volgens de sectorbestuurder moet de politiek ook haar verantwoordelijkheid nemen.'Het onderwijs in Nederland loopt al jaren achter bij het bedrijfsleven. Scholen hebben bijvoorbeeld lang moeten bedelen om oude, afgeschreven computers te kunnen krijgen. Dit geldt vaak ook voor machines die in het bedrijfsleven al lang achterhaald (lees: afgeschreven) zijn. Dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Er moet geld, veel geld naar het onderwijs zodat het onderwijs gelijk kan lopen met het bedrijfsleven, vooral op het gebied van de veiligheid, iets wat de politiek en sociale partners in Nederland toch hoog in het vaandel hebben staan!'
Het is toch hoogst merkwaardig dat het ene ministerie terecht streng tegen het bedrijfsleven optreed als deze de regels op veiligheid overtreden, terwijl een ander ministerie, als werkgever, dezelfde regels met voeten kan treden.

De Arbeidsinspectie constateerde veel wantoestanden zoals onvoldoende of slecht werkende afzuiging van gevaarlijke stoffen (denk aan kankerverwekkende houtstof, lijm en oplosmiddelen) en niet goed afgeschermde machines. In de arboconvenanten timmerindustrie en houthandel is er juist speciale aandacht voor adequate zuiginstallaties in deze branche. Lahoye: 'De nieuwste machines moeten al voldoen aan de eis van maximaal 1 milligram stof en in deze convenanten hebben we vastgelegd dat bestaande machines in de nabije toekomst ook aan deze eis moeten gaan voldoen. Daarnaast ligt er veel nadruk op voorlichting en technische innovatie van machines en zuiginstallaties om een zo hoog mogelijke veiligheid te garanderen.'

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u bellen met: Hout- en Bouwbond CNV, sectorbestuurder Hout, de heer René Lahoye. Telefoon: 06 - 22 95 88 25. Of met Maria van Krimpen, afdeling voorlichting. Telefoon: 030-659 77 53.


07 jan 04 15:41