Gemeente Utrecht

| |3500 CE UTRECHT | | |Telefoon: (030) 286 11 32 | | |Fax: (030) 286 11 43 | | |Internet: www.utrecht.nl |

Utrechtse torens bij de tijd

Gemeente Utrecht zal achterstallig onderhoud aan uurwerken en klokkenspelen in de stad in korte tijd gaan inhalen. Dat is het resultaat van besluitvorming over de Torennota, die onlangs door het college werd vastgesteld. In de nota zijn het gemeentelijk beleid en de ambities met betrekking tot de Utrechtse torens, de luidklokken, uurwerken en beiaarden beschreven. Ook de uurwerken in andere gemeentelijke gebouwen worden in de Torennota behandeld. De Torennota benadrukt het culturele en toeristische belang van de klokken en uurwerken voor de stad, maar beschrijft ook een aantal oorzaken voor het ontstaan van achterstallig onderhoud. Voor het inlopen van achterstallig onderhoud is eenmalig bijna EUR 400.000 beschikbaar en het structurele onderhoudsbudget wordt verhoogd met EUR 70.000. De recent gestarte restauratie van het uurwerk in de Domtoren is één van de eerste zichtbare resultaten.

De Torennota spitst zich toe op de betekenis van de torens voor de stad als het gaat om tijdsaanduiding en openbaar muziekinstrument. Die functionele betekenis van de klokken en uurwerken is groot en verdient meer aandacht. In de nota worden de torens met hun klokken en uurwerken en de overige uurwerken in beeld gebracht en wordt hun waarde uit cultureel en toeristisch oogpunt behandeld. De nota beschrijft het huidige beleid en de taken en verantwoordelijkheden die de Gemeente heeft. Ook de rol van de betrokken maatschappelijke organisaties wordt in het kort behandeld. Niet aan de orde komen de torengebouwen, waar het nodige aan moet gebeuren. Daarover neemt het college in een later stadium een besluit.

De Torennota beschrijft ook een aantal beleidsvoornemens om de positie van Utrecht als torenstad en beiaardierstad te versterken. Het college heeft echter besloten om dit voorgestelde beleid nog niet uit te voeren omdat er onvoldoende financiële dekking voor gevonden kan worden. Het gaat daarbij om versterken van toeristische mogelijkheden van de Domtoren, het terugbrengen van een lantaarntorentje op de Jacobitoren, meer publiciteit over de Utrechtse torens, uitbreiden van de bespeling van het Domcarillon, een parkbeiaard in het centrale park in Leidsche Rijn, een bescheiden beiaardmuseum in de Domtoren en het plaatsen van een beiaard in de Sint-Willibrordtoren in Vleuten. Wel uitgevoerd wordt de restauratie van het torentje van het voormalig slachthuis aan de Amsterdamsestraatweg. Die wordt mede meogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Oudaen en Monumentenfondsen.

Utrecht heeft de grootste collectie middeleeuwse luidklokken en de grootste collectie zeventiende-eeuwse beiaardklokken van Nederland. Daarmee behoren de klokken en uurwerken tot het belangrijkste monumentale erfgoed in Utrecht. De gemeente Utrecht is eigenaar van 8 middeleeuwse torens: Domtoren, Buurtoren, Geertetoren, Jacobitoren, de twee Nicolaïtorens, de toren van Blauwkapel en de Sint-Willibrordtoren in Vleuten. De kerktorens zijn bijzonder onroerend goed, dat sinds de achttiende eeuw eigendom van de stedelijke overheid is. Vanwege de publieke functies van klokken en uurwerken worden de torens sinds een Staatsregeling van 1798 als aparte gebouwen gezien, los van de bijbehorende kerkgebouwen.

Noot voor de media:
Nadere informatie en een exemplaar van de Torennota is te verkrijgen bij: Hans Scholten, bestuurscommunicatie, 030 286 10 15 of 06 250 32 739.

Utrecht, 7 januari 2004.

---- --