Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

7-1-2004

Gemeente West Maast en Waal voert niet alle wettelijke VROM-taken op het terrein van ruimtelijke ordening goed uit. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat de VROM-Inspectie heeft gedaan naar de toepassing en handhaving van de wet- en regelgeving op het gebied van ruimte. De gemeente heeft ondertussen stappen ondernomen die uitzicht bieden op verbetering.

Uitkomst onderzoek
De Inspectie heeft gekeken hoe de gemeente haar taken op het gebied van ruimte uitvoert. Van de afgifte van bouwvergunningen tot het opstellen van bestemmingsplannen. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral met het toezicht op en de handhaving van de bouw- en bestemmingsplanregelgeving slecht is gesteld. Er is een grote en bovendien groeiende achterstand in handhavingszaken. Ook is er een structureel tekort aan handhavingsformatie. Het in de gemeentelijke handhavingsnota opgenomen generaal pardon, dat voorziet in sanering van een groot deel van deze handhavingszaken, is daarnaast in strijd met de wet en moet worden aangepast. Eveneens is er een achterstand met het actualiseren van bestemmingsplannen. Meer dan de helft van de in totaal 175 bestemmingsplannen is ouder dan tien jaar en moet worden herzien. Ook moeten de aanvragen voor bouwvergunningen zorgvuldiger worden getoetst aan de bestemmingsplannen. Hetzelfde geldt voor de toepassing van sommige vrijstellingsprocedures.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met het gemeentebestuur. De gemeente heeft een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. Sommige verbetertrajecten zijn al ingezet. In 2005 houdt de VROM-Inspectie een nacontrole. Naast de ruimtelijke wet- en regelgeving worden dan ook de milieu- en bouwregelgeving getoetst.