Gemeente Maassluis

Persberichten


5-1-2004

Inspraak Havenplan 2020

In november 2003 is het concept-ontwerp van het Havenplan 2020 vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam. Dit plan is een beleidsplan van de Gemeente. Het geeft aan hoe het haven- en industriecomplex zich verder moet ontwikkelen. Daarbij wil de Gemeente Rotterdam zorgen voor een goede afweging tussen economische ontwikkeling, ruimtelijke ordening en kwaliteit van de leefomgeving. Rotterdam kiest daarbij voor kwaliteit. Samen met u wil het college het Havenplan 2020 definitief vormgeven. Daarom is zij benieuwd naar uw mening over het plan.

Waarom een Havenplan 2020?
De haven is nooit af. Als Rotterdam zijn positie wil handhaven moet het in de toekomst kijken. Dat heeft Rotterdam dan ook gedaan. De komende vijftien jaar zal de haven van Rotterdam verder groeien. We zullen meer goederen afhandelen, we verwachten meer bedrijven die zich in de haven willen vestigen en er komt meer vraag naar gespecialiseerde kennis en dienstverlening. Deze ontwikkelingen zijn goed voor Nederland en goed voor Rotterdam. Maar niet zonder meer. Groei waar land, regio en stad beter van worden, vraagt om keuzes. De keuze voor een haven die de ruimte heeft en uitstekend bereikbaar is. De keuze voor een haven als bron van werk en kennisontwikkeling. De keuze voor een stille, schone en veilige haven, waar mensen graag bij in de buurt wonen.

Het college van B en W heeft deze keuzes uitgewerkt in het Havenplan 2020: een visie op de toekomst van de Rotterdamse haven, waarin kwaliteit de sleutel is. Belangrijke onderdelen van het Havenplan zijn:

Maasvlakte 2: aanleggen van een havenuitbreiding in zee; Stadshavens: combineren van haven, wonen en werken in de stadshavens;
A15 zone: verbeteren van de bereikbaarheid via water, spoor, weg en pijpleidingen;
Bestaande havens: versterken van de aanwezige bedrijvenclusters in de haven;
Rechter Maasoever: creatieve oplossingen voor het samengaan van haven, industrie, wonen en recreëren.

Meepraten?
Dat kan! Vanaf dinsdag 6 januari tot en met 9 februari 2004 is er gelegenheid tot inspraak voor alle inwoners en belanghebbenden binnen de gemeenten rond de haven. Het volledige concept-ontwerp Havenplan 2020 ligt gedurende deze periode onder andere ter inzage in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis aan de Koningshoek. Het Havenplan 2020 is tevens te downloaden op www.havenplan2020.nl. De projectorganisatie Havenplan 2020 verzamelt alle inspraakreacties en bundelt deze in een zogeheten Nota van inspraak. Op basis van die nota wordt het concept-ontwerp Havenplan 2020 aangepast. In april 2004 stelt de Rotterdamse gemeenteraad het definitieve Havenplan 2020 vast.

Schriftelijk reageren
Zowel op de locaties waar het Havenplan 2020 ter inzage ligt als via de website www.havenplan2020.nl kunt u vanaf 6 januari 2004 een inspraakformulier invullen. Stuur het in een envelop naar Havenplan 2020, antwoordnummer 20119, 3020 VB Rotterdam (een postzegel is niet nodig). Uw reactie moet uiterlijk 9 februari 2003 binnen zijn. De projectorganisatie Havenplan 2020 bundelt alle meningen en stuurt deze, na afloop van de inspraaktermijn, naar u toe.

Mondeling reageren
Mondeling reageren kan natuurlijk ook. De projectorganisatie Havenplan 2020 organiseert op 24 januari 2004 een Havenplanmarkt in het World Trade Center, Beursplein 37 in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uw reactie kenbaar maken.

Vragen?
Heeft u nog vragen over het Havenplan 2020 of over de inspraakprocedure? Neem dan contact op met het Customer Service Center van het Havenbedrijf Rotterdam, telefoon 010 252 11 11.