Het Nederlandse Rode Kruis

07 januari 2004
Al anderhalf miljoen euro binnen voor hulp aan Iran

Om de tienduizenden slachtoffers de komende weken te laten overleven, hebben de hulporganisaties nog miljoenen euro meer nodig.

Het Nederlandse Rode Kruis stuurde een dag na de ramp vijf reddingshonden met begeleiders naar Bam om in het puin naar overlevenden te speuren. Ook stuurde het binnen enkele dagen drie vliegtuigen met hulpgoederen.

De Iraanse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Iran, was de eerste humanitaire hulporganisatie ter plekke en beschikt daar nu nog over 1700 beroepskrachten en vrijwilligers.

Het Internationale Rode Kruis zal het komende halfjaar 200.000 getroffenen bijstaan. Zo heeft het Rode Kruis inmiddels een ziekenhuis met 250 bedden opgezet dat de ziekenhuizen vervangt die beschadigd zijn tijdens de aardbeving.

De meest recente schattingen van het dodental liggen tussen de 30.000 en 35.000 overledenen. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen raakten gewond; circa 80.000 mensen - meer mensen dan het inwonertal van een stad als Den Helder - verloren huis en haard. Circa 6000 kinderen hebben een of beide ouders verloren.

De actie van de Samenwerkende Hulporganisaties voor Iran loopt door tot medio januari; giro 555 zal ook daarna nog geopend blijven voor donaties voor Iran.