Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

7-1-2004

Het wetsvoorstel om de handhaafbaarheid van de bouwregels te verbeteren, is naar de Tweede Kamer gestuurd. Met dit voorstel van minister Dekker van VROM worden burgers en ondernemers directer verantwoordelijk voor het voldoen aan de bouwregels. Deze verantwoordelijkheid van de eigenaar (burger of ondernemer) van een bouwwerk geldt ook voor de staat van onderhoud van het gebouw en het gebruik ervan. Het voorstel om de Woningwet in die zin te wijzigen, komt in belangrijke mate voort uit de cafébrand in Volendam en de aanbevelingen uit de onderzoeken daarnaar. Daarom wordt met het voorstel tevens beoogd de handhaafbaarheid van de bouwregels en daardoor ook de daadwerkelijke naleving door burgers en handhaving door gemeenten van die regels te verbeteren.

Op basis van de huidige wetgeving moet de gemeente een eigenaar van een gebouw dat niet voldoet aan de bouwregels, eerst aanschrijven met de opdracht om de gebreken op te heffen. Pas als dit niet binnen een bepaalde termijn is gebeurd, is sprake van een overtreding en kan de gemeente optreden tegen de eigenaar.

Met de voorgestelde wetswijziging krijgt de eigenaar een directere verantwoordelijkheid voor het voorkomen van gevaar voor de gezondheid en veiligheid van anderen en kan hij daar direct juridisch op worden aangesproken. Bijkomend voordeel van deze wijziging is dat ongeveer 25 artikelen uit de huidige Woningwet kunnen worden geschrapt.

Verder krijgen B en W van een gemeente in het wetsvoorstel de plicht een handhavingsbeleid vast te stellen. Over de uitvoering daarvan moet het college jaarlijks aan de gemeenteraad rapporteren. Als een gemeente nalatig is in het handhaven van bouwregels, krijgt de minister van VROM de
bevoegdheid B en W daartoe opdracht te geven en - als deze dat weigeren - de handhaving zelf ter hand te nemen. Verder zullen overtredingen van de Woningwet strafbaar worden gesteld op grond van de Wet op de economische delicten. Dit houdt onder meer in dat eventueel economisch voordeel dat behaald is dankzij overtredingen, teniet kan worden gedaan door evenredige boetes.