Gemeente Utrecht


2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
92 Vragen van de heer drs. R. Vriezen
(ingekomen 15 december 2003)

Aanstaande dinsdag 16 december 2003 gaat u naar wij hebben vernomen een besluit nemen over het bebouwen van bepaalde delen van het Leidsche Rijn Park. Hierdoor wordt mogelijk een identiteitsbepalend deel van Vleuten aan de Hindersteinlaan en een gezichtsbepalend beeld aan de burgemeester Middelweerdweg in De Meern aangetast.

Het park leidt onder de grote tekorten die er zijn vanwege de voor Leidsche Rijn vereiste voorzieningen. Het park wordt voor een fors deel ingevuld met sportaccommodaties. Het enige dat nog een klein beetje de sfeer van een park heeft is het 20-30 meter brede J.P. Thijsse-lint naast het al maar krimpende park van nu nog maar enkele tientallen hectaren dat binnen het gebied moet komen. Het park wordt ook nog doorkruist door allerlei soorten infrastructuur.

Of deze afbraak van het park nog niet genoeg is wordt het optimaliseren (in gewone mensentaal het inleveren van groen voor stenen) vertaald in gewone huizenbouw in het park. Zowel naar de huidige bewoners als voor de toekomstige bewoners is dit een grove aantasting van de eerder door de gemeente opgeroepen ideeën over dit park.

Er komen in dit gebied bijna honderdduizend mensen te wonen en er is maar een klein aantal hectare beschikbaar voor hen. Daarnaast was het de bedoeling dat ook anderen uit de omgeving bijvoorbeeld uit de stad Utrecht gebruik zouden kunnen maken van dit park. Om die reden vinden wij het onverantwoord dat u van plan bent deze inbreuken te maken. Bebouwing op sommige plaatsen in het park, voor zo ver dat al nodig is, dient naar onze mening een bijzondere waarde te krijgen. Om die reden is er in 2001 in de gemeenteraad in Vleuten-De Meern een motie ingediend waarin gevraagd werd te onderzoeken of het mogelijk is om in het park de verschillende kastelen te herbouwen die in dit gebied gestaan hebben. Een daarvan zou als historisch museum kunnen dienen om de in dit gebied gevonden oudheden tentoon te stellen.

Daarnaast is onze fractie van mening dat het onjuist is om miljoenen die in Leidsche Rijn worden verdiend in te zetten in het Stationsgebied om daar bijvoorbeeld een peperduur Muziekpaleis van te bouwen. Het gevolg van deze overheveling van gelden naar de stad is dat er daardoor extra stukken groen zowel in het park zelf als in de kern van Vleuten moeten worden bebouwd.

Dit leidt ons tot enkele vragen:

Bent u bereid de miljoenen Euro's, die aan Leidsche Rijn worden onttrokken, terug te laten vloeien in dit gebied zodat er in de oude kernen minder groen hoeft te worden opgeofferd?
Kunt u aangeven hoeveel miljoen Euro u in totaal van plan bent aan Leidsche Rijn te onttrekken ten behoeve van andere delen van de gemeente?
Bent u bereid te onderzoeken of een andere, hoogwaardiger bebouwing, onder voorwaarde dat bebouwing absoluut vereist is, tot de mogelijkheden behoort inclusief het inrichten van een historisch museum?
Kunt u nauwgezet aangeven wat de identiteitsbepalende elementen zijn van de oude kernen van Vleuten, De Meern en Haarzuilens? Dit laatste omdat die volgens gemaakte afspraken niet aangetast mogen worden.


Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 7 januari 2003)


Op 13 januari a.s. zal in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling het Programma van Eisen Leidsche Rijn Park worden besproken. Bij deze bespreking kan, conform de motie het Leidsche Rijn Park groen (M124) van uw raad tijdens de behandeling van de begroting 2004, de raad een kaderstellend uitspraak doen over de dekkingrichting van het park en de financiële taakstelling vanuit Leidsche Rijn aan de gemeentebegroting (zijnde het verdienend vermogen 2005-2015: 12 jaar 2 miljoen euro reserveren).
In de bestuursrapportage per 1 juli 2003 is een taakstelling in het kader van Verdienend Vermogen (periode: 2005-2015) in de grondexploitatie Leidsche Rijn opgenomen, van in totaal EUR 27,6 mln. De invulling van deze taakstelling is gelabeld aan mogelijke optimalisaties, met name toevoeging van programma, in de nog niet in voorbereiding zijnde projecten binnen de grondexploitatie Leidsche Rijn, zoals deelgebied G en I. Vanaf 2004 draagt de grondexploitatie Leidsche Rijn, vooruitlopend op concrete invulling van optimalisaties, EUR 2,0 mln. bij aan de gemeentebegroting. Besluitvorming over inzet van deze middelen is aan de Raad.
De bebouwing in het park zal een bijdrage moeten leveren aan de gewenste kwaliteit van het Park. Dit betekent dat er dus sprake zal moeten zijn van hoogwaardige bebouwing. De wijze van bebouwing en de randvoorwaarden komen aan de orde na de vaststelling van het Programma van Eisen in de gemeenteraad. De inrichting van een historisch museum is een onderwerp dat nog in de verkennende fase verkeert. De mogelijkheden voor een vestiging op bijv. de Hoge Woerd worden - als eerste stap - ruimtelijk programmatisch verkend. Of dit leidt tot een uiteindelijk vestiging hangt af van vele andere factoren en instanties waaronder de provincie en het ROB, echter de intentie van het College van B+W met betrekking tot een dergelijk inititiatief is positief.
Uw vraag refereert o.a. aan de besluitvorming over het PvE van het Leidsche Rijn Park waarbij ook betrokken zijn de door u in de aanhef van uw vragen genoemde gebieden aan de Hindersteinlaan en de Burgemeester Middelweerdweg in De Meern. Deze zijn geagendeerd voor bespreking in de Raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling van 13 januari a.s. De bestemming en bebouwingsmogelijkheden voor de locatie Hindersteinlaan zullen wij na afronding van de werkzaamheden spoorverdubbeling in 2010 opnieuw bezien.Overigens zijn deze door u genoemde gebieden in de toenmalige Structuurschets Vleuten de Meern niet als zodanig genoemd als zg. identiteitsbepalende elementen van de oude kernen. De identiteitsbepalende elementen per kern kunnen door ons op hoofdlijnen als volgt worden aangegeven:

Vleuten:
De meanderende wetering en lintbebouwing
De kerk en de broederschapshuisjes
De bebouwing in een groene setting ( waar onder Spes Nostra, de halve maan en het groen rondom de kerk)

De Meern:
De Leidsche Rijn
De lintbebouwing aan de Zandweg en de Rijksstraatweg
De Kerk

Haarzuilens:
De Brink (en de kleinsschaligheid)
Het kasteel met zijn oprijlaan
Het groen


---- --