Anti Racisme Informatie Centrum

Arbeidsmarkt
email

Het doek is gevallen: Wet SAMEN verdwijnt in stilte

Op woensdag 17 december 2003 hield de Vaste Tweede Kamer Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een algemeen overleg met staatssecretaris Rutte over de Wet SAMEN. De volgende dag, 18 december, is in de TK een plenaire vergadering geweest waarbij een debat is gevoerd naar aanleiding van deze Commissievergadering.

Alle aanwezige fracties bij de Commissievergadering waren van mening dat de brief van de staatssecretaris over de alternatieven voor de Wet SAMEN en acties om het beleid voor etnische minderheden op de arbeidsmarkt vorm te geven nog vaag zijn. Zij eisteen van de Staatssecretaris nadere uitwerking en concretisering van de alternatieven die voor de wet SAMEN worden aangeboden. Het is opmerkelijk dat de wet zonder meer afloopt terwijl alle fracties niet tevreden zijn over de alternatieven die de Staatssecretaris voor de wet biedt (onder meer het oprichten van een Landelijk expertisecentrum diversiteitsmanagement, werkgevers stimuleren om op vrijwillige basis door te gaan met de registratie van etnische minderheden enz). Ook waren de Fracties niet te spreken over het gebrek aan maatregelen die discriminatie op de arbeidsmarkt tegen moeten gaan. De Staatssecretaris is gevraagd om ten aanzien van dit specifieke en hardnekkige probleem met concrete voorstellen te komen.

In maart zal de regering de kamer middels een brief informeren over het arbeidsmarktbeleid ten aanzien van doelgroepen. Rutte heeft overigens al meermalen aangegeven geen voorstander te zijn van doelgroepenbeleid. Wat hij onder dat beleid verstaat en wat zijn bezwaren zijn, waren voor de fracties niet duidelijk. Daarom is hij verzocht om voor 1 juli met duidelijkheid daarover te komen.

In de motie Bruls (CDA) (27 223 nr. 49) die tijdens het debat in de TK is ingediend, wordt de regering verzocht voor 1 april met een uitgewerkt plan van maatregelen en initiatieven ten aanzien van de arbeidsmarktpositie van etnische minderheden te komen en aan de kamer aan te bieden. Deze motie is aangenomen.

Een tweede motie (motie Weekers (VVD), 27223 nr. 51) die ook door de TK is aangenomen, heeft betrekking op de informatiebehoefte over de arbeidsmarktpositie van etnische minderheden. Met het verdwijnen van de registratieplicht en het deponeren van de verslagen in het kader van de Wet SAMEN verdwijnt namelijk een belangrijk instrument om te achterhalen welk aandeel etnische minderheden hebben in de personeelssamenstelling binnen verschillende organisaties. Hoe de regering de vrijwillige registratie bij werkgevers wil stimuleren is onduidelijk. Tevens, is het vreemd dat de regering de registratie wil blijven stimuleren terwijl ze de administratieve rompslomp die daarmee gepaard gaat als het belangrijkste bezwaar tegen de verlenging van de Wet SAMEN heeft aangevoerd.

In de motie van Bussemaker (PvdA) en Vos (Groen Links) wordt gewezen op de vaagheid van de alternatieven die voor de Wet SAMEN zijn geboden, wordt de regering gevraagd om in afwachting van nadere voorstellen in 2004 de registratie in het kader van de Wet SAMEN over 2003 te laten uitvoeren. Deze motie heeft geen steun van de TK gekregen.

Laatste wijziging: 07-01-04