Anti Racisme Informatie Centrum

Internationaal
email

Ministerraad: nationaal actieplan tegen racisme

In september 2001 vond in het Zuid-Afrikaanse Durban de VN Wereldconferentie tegen Racisme, Rassendiscriminatie, Xenofobie en Aanverwante Vormen van Intolerantie plaats.

In een slotverklaring gaven de deelnemende regeringen aan ermee in te stemmen om Nationale Actie Plannen op te stellen als follow-up van de Wereldconferentie.

In Nederland was het ministerie van Justitie belast met de coördinatie van de uitvoering van de besluiten die in Durban waren genomen.

Het ministerie van Justitie heeft personen en organisaties uit diverse sectoren van de Nederlandse samenleving gevraagd een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van een Nederlands Nationaal Actie Plan. Vorig jaar heeft het ministerie het LBR gevraagd de adviezen van Nederlandse NGOs voor het Nationaal Actie Plan te coördineren.

Het Nationaal Actie Plan is inmiddels gereed. Verbetering van de leefomgeving, gelijke behandeling op de arbeidsmarkt, bewustwordingsactiviteiten en een betere stroomlijning in samenwerking en infrastructuur vormen de vier thema's van het Nationaal Actieplan tegen Racisme. De ministerraad heeft ingestemd met dit actieplan van coördinerend minister Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie.