Akzo Nobel

Goed voorbereid voor weer een jaar vol uitdagingen

Akzo Nobels CEO Hans Wijers in nieuwjaarstoespraak

Arnhem, 7 januari 2004 Het jaar 2003 betekende voor Akzo Nobel een uitdaging. Wij kregen te maken met een over de hele linie zwakke economische groei en een aanzienlijke stijging van de pensioenkosten. Daarnaast had de zwakker wordende dollar een sterke invloed op onze omzet en resultaten. Verder werden wij geconfronteerd met de gevolgen van het verlies van patentbescherming in de Verenigde Staten voor ons belangrijke product Remeron. Wij waren echter goed voorbereid om al deze uitdagingen het hoofd te bieden. De onderneming is er dan ook in geslaagd de geuite verwachtingen waar te maken, en onze resultaten zijn nog verder verbeterd door de belangrijke overeenkomst met Pfizer, aldus Akzo Nobels CEO Hans Wijers tijdens zijn eerste nieuwjaarsrede tot de 65.000 medewerkers wereldwijd. 2004 wordt waarschijnlijk weer een jaar vol uitdagingen. Er zijn tekenen dat de economie aantrekt, vooral in de Verenigde Staten. De meeste voorspellingen wijzen ook op enig herstel in Europa. Het is verre van zeker dat wij een robuuste mondiale economische opleving zullen meemaken. Laten wij niet te veel vertrouwen op hulp van buitenaf door sterke economische groei. Laten wij ons concentreren op het voortbouwen op onze eigen sterke punten.

Vooruitkijkend zei Wijers: Dit jaar zullen wij evenwicht moeten vinden op onze weg naar nieuwe groei. De schuldenlast en kosten moeten verder worden verminderd. Ook verbetering van het gebruik van onze bedrijfsmiddelen heeft topprioriteit. Akzo Nobel kan zich echter niet altijd alleen blijven richten op cash en kosten. Wij creëren bewegingsruimte en zullen de fondsen beschikbaar stellen voor de activiteiten met solide financiële resultaten en aantrekkelijke groeimogelijkheden. Om ruimte te maken voor investeringen in groei zullen wij onze middelen op zeer gedisciplineerde wijze blijven managen.

In de afgelopen maanden is de doeltreffendheid en efficiency van het hoofdkantoor van Akzo Nobel in Arnhem nauwkeurig onderzocht. Wijers: Wat kosten betreft hebben wij aanzienlijke besparingsmogelijkheden vastgesteld. De kwaliteit van het hoofdkantoor en de dienstverlenende activiteiten zal verder worden vergroot door een jaarlijks diepgaand onderzoek naar de geleverde prestatie. Wij blijven streven naar een grotere diversiteit op het hoofdkantoor en naar een regelmatige instroom van nieuw bloed en nieuwe ideeën. Waar mogelijk creëren wij meer functies van waaruit mensen na ongeveer vijf jaar kunnen rouleren naar elders binnen de Akzo Nobel-organisatie.

De activiteiten van Akzo Nobel kennen een grote operationele vrijheid die is gebaseerd op hun ondernemersgeest in het bedienen van klanten, het gebruik van technologie en het beheer van hun middelen. Maar zij moeten zich ook strikt houden aan de corporate regels, omdat Akzo Nobel nou eenmaal tot in detail en bij alle activiteiten moet voldoen aan in complexiteit toegenomen regelgeving. Er is ook een belangrijk intern kwaliteitsargument. Onze grote, internationale schaal stelt ons in staat de meest moderne en professionele managementprocessen te ontwikkelen die bij al onze activiteiten kunnen worden toegepast.

Internet: www.akzonobel.nl
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343