Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda (07/01)

woensdag, 7 januari 2004

Overvallers rijden in op motorrijder Marechaussee en plegen carjacking

CHAAM: Twee mannen in een gestolen Belgische BMW, die vermoedelijk kort ervoor de AXA-bank in Belgische Brecht hadden overvallen, zijn vanmorgen rond 11.30 uur op de afslag Chaam Baarle Nassau van de A 58 tweemaal op een motorrijder van de Koninklijke Marechaussee ingereden. De motorrijder kon nog net op tijd van zijn motor springen. Toen de bestuurder van de BMW voor de tweede keer op hem kwam afgereden trok de motorrijder zijn pistool en schoot. De twee inzitten van de BMW wisten te ontkomen. Amper 10 minuten later dwongen de beide mannen in Chaam op de Boterfabriekweg een 57 jarige inwoner uit Baarle Nassau onder bedreiging van een pistool tot afgifte van zijn auto. De beide daders gingen er in zijn auto, een Audi A4 met het kenteken 98-FF-FF, vandoor en zijn nog voortvluchtig. De gestolen Belgische BMW is in de Brouwerijstraat in Chaam teruggevonden.

Tijdens een reguliere controle van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen Koninklijke Marechaussee bij de grensovergang Hazeldonk weigerde vanmorgen rond 11.20 uur een bestuurder van een Belgische BMW te stoppen en ging er met hoge snelheid vandoor. Twee motorrijders van deze dienst probeerden de auto een stopteken te geven, maar de bestuurder reed met snelheden van rond de 180 km per uur over de A16 en haalde rechts in en reed over de vluchtstroken. Bij de afslag Chaam/Baarle Nassau van de A 58 reed de bestuurder op het laatste moment nog deze afslag op en raakte door de hoge snelheid in een slip en reed de berm in en kwam tot stilstand. Onmiddellijk reed de bestuurder van de vluchtauto achteruit en reed op de motorsurveillant in die juist achter hem was gestopt. Deze wist zich ter nauwernood in veiligheid te brengen en sprong van zijn motor. De BMW bestuurder reed deels over de motor en kwam vervolgens met hoge snelheid weer vooruitgereden en reed voor de tweede keer in op de motorrijder. Die probeerde met getrokken pistool de bestuurder en zijn passagier tot stoppen te dwingen, maar moest zijn vege lijf redden door op het laatste moment nog opzij te springen. De motorrijder van de Koninklijke Marechaussee loste daarop twee schoten uit zijn dienstwapen en verbrijzelde de ruiten van de BMW. Desondanks wisten de daders te ontkomen. Even nadien pleegden de beide verdachten een carjacking in Chaam. Voor de politie in Nederland werd kort daarna bekend dat beide mannen vermoedelijk even daarvoor een bank in het Belgische Brecht hadden overvallen. Het gaat om twee mannen van rond de 25 jaar met een donker Zuid Europees uiterlijk. De politie is nog op zoek naar twee getuigen die spontaan de afrit van de A58 afsloten toen ze kennelijk getuigen waren van de schietpartij en de aanrijding met de motorrijder van de Koninklijke Marechaussee. Het gaat om de bestuurder van een zwarte Volvo S40 met handelaars kenteken en een bestuurder van een kleine rode auto. Het onderzoek naar de beide overvallers en carjackers wordt uitgevoerd door rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee en van het politie district Breda in samenwerking met de politie in Belgie.

Man zonder rijbewijs aangehouden

BREDA: Bij een routinecontrole dinsdagavond op de Oude Vest heeft de politie een 23-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man reed daar in een personenauto terwijl zijn rijbewijs was ingenomen. Na verhoor is de man met een proces-verbaal heengezonden.

Twee inbrekers aangehouden

BREDA: De politie heeft dinsdagnacht op het Kerkplein een 42-jarige man uit Breda en een 19-jarige inwoner van Loventry aangehouden. Rond 04:00 uur kwam bij de politie een melding binnen van een vechtpartij. Toen agenten ter plaatse kwamen bleek het te gaan om een inbraak in een cafe. Op aanwijzen van een oplettende getuige konden beide mannen worden aangehouden. Op het platdak van het cafe werd de Bredanaar gepakt. De man uit Loventry sprong van het dak af, maar kwam in een doodlopend halletje terecht. Daar kon hij worden ingerekend. Het tweetal is in verzekering gesteld.

Diefstal auto

BREDA: Dinsdagavond is op de Roeselarestraat een grijze Mercedes Benz gestolen. Het kenteken van de personenauto is XR-44-DP.

Politie houdt autodief aan

BREDA: De politie heeft dinsdagmorgen een 44-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man had na een zakelijk verschil bij een bedrijf aan de Speelhuislaan autosleutels meegenomen en vervolgens een personenauto van de eigenaar van het kantoor gestolen. Surveillerende agenten kwamen de verdachte korte tijd later in de gestolen auto op de Edisonstraat tegen. Na verhoor is hij met een Au dagvaarding heengezonden. De auto is weer terug bij de eigenaar.

Politie controleert ruim 1400 autos bij snelheidscontrole

ZUNDERT: Bij een snelheidscontrole op de Meirseweg heeft de politie woensdag tussen 10:45 uur en 15:15 uur 1459 bestuurders gecontroleerd op hun snelheid.
Hierbij reden 58 automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 116 km/u, terwijl 80 km/u is toegestaan.

Gewapende overval op Rabobank

ULVENHOUT: Woensdagmiddag is in de Rabobank aan het Dorpsplein een overval gepleegd. Rond 14:00 uur kwam een onbekende man het filiaal binnen. Op dat moment waren er drie klanten en twee medewerkers aanwezig. De man bedreigde met een vuistvuurwapen een bankmedewerker en eiste een geldbedrag. In de bank is echter geen geld aanwezig en daarom vertrok de overvaller zonder buit. De man vluchtte op de fiets weg in de richting van de Nachtegaalslaan.
Aan de klanten is slachtofferhulp aangeboden. Het bankpersoneel heeft hulp gekregen van de Rabobank. De politie stelt een onderzoek in.

Politie druk in de weer door nep-ontvoering

BREDA: De politie van Breda heeft woensdagmiddag rond 15:00 op de Heuvelstraat een 20-jarige inwoner van Breda aangehouden. Een oplettende getuige zag op de Tramsingel dat een blond meisje achter een ruit van een grijze personenauto een briefje met daarop help omhoog hield. De getuige alarmeerde na enige tijd de politie. Die ging met meerdere eenheden op zoek naar de auto en zag de man op de Haagweg rijden. De Bredanaar werd aangehouden en zijn auto in beslag genomen. Op het bureau vertelde de man dat hij samen met haar een grap had uitgehaald. De 21-jarige vriendin van de aangehouden man werd vervolgens eveneens naar het bureau gehaald. Zij bevestigde het verhaal van de man. Het tweetal is na verhoor heengezonden. In overleg met justitie wordt geen proces-verbaal opgemaakt. Zij ontvangen binnenkort wel een gepeperde rekening van het aantal gemaakte politie-uren. De auto wordt pas teruggeven na betalen van de gemaakte kosten door het bergingsbedrijf.

Politie ontruimt grote hennepkwekerij

ZUNDERT: De politie heeft woensdag aan de Klein Zundertseweg een grote hennepkwekerij ontmanteld. De grootschalige kwekerij bevond zich in een voormalige champignonkwekerij. De 40-jarige huurder uit Zundert van het pand is aangehouden. In de loods bevonden zich ruim 2600 planten. Later vond de politie in de woning van de verdachte een 2e kwekerij met 600 planten. De kweekapparatuur en planten zijn in beslaggenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Bron: R. van Kuik/H. Snepvangers