Openbaar Ministerie

7 januari 2004

OM: Opsluiten in kooi mag niet

Verwante onderwerpen:

Dossier Eigenhandig optreden

Verdachte winkeldieven of veelplegers opsluiten in een kooi mag niet. Ze mogen wel kort in kantoortjes of in andere ruimten worden opgesloten. Ze moeten zo snel mogelijk aan de politie worden overdragen. Hiermee reageert het OM op de aankondiging van Utrechtse winkeliers om winkeldieven in kooien aan het publiek tentoon te stellen.
,,Er zijn geen expliciete regels voor, maar verdachten dien je fatsoenlijk te behandelen. Dat betekent dat je ze niet onder barre omstandigheden mag vasthouden. Net zo min als een slager een winkeldief in een koelcel mag stallen, mag een willekeurige andere winkelier een winkeldief in een kooi aan het publiek tentoonstellen'', aldus het OM in Utrecht.
De kwestie van het opsluiten van winkeldieven is reeds een aantal keren teruggekeerd in de publiciteit. Ook toen heeft het OM het standpunt ingenomen dat het winkeliers is toegestaan dieven en veelplegers die op heterdaad zijn betrapt ergens op te sluiten. Dit moet wel onder normale omstandigheden gebeuren en niet verworden tot een schandpaal. In het dossier 'Eigenhandig optreden' aandacht voor deze eerdere voorvallen.