Gemeente Tilburg

7-1-2004
Taskforce realiseert tijdelijke studentenhuisvesting in het Stappegoorgebied
Circa 400 eenheden voor vijf jaar door hergebruik leegkomende COA-panden

Nog deze zomer krijgt Tilburg er maar liefst vierhonderd extra wooneenheden voor studenten bij. Het is de Taskforce studentenhuisvesting gelukt om hiervoor de leegkomende COA-panden te bemachtigen en deze in het Stappegoorgebied, ten westen van de prof. Goossenslaan in te zetten. Het hergebruik van de panden op deze locatie is voor een periode van maximaal vijf jaar.

De Taskforce studentenhuisvesting, bestaande uit WonenBreburg (voorheen Wonen Midden Brabant), de Universiteit van Tilburg, Fontys Hogescholen, Avans Hogescholen, vertegenwoordigers van de studentenorganisaties en de gemeente Tilburg, doet hiermee haar eerdere toezegging gestand om de ontstane kamernood in Tilburg tegen te gaan.
De eerste COA-panden zullen begin 2004 ter beschikking komen. Als alles meezit, kunnen de eenheden nog voor het begin van het nieuwe studiejaar, de periode waarin de kamerbehoefte traditioneel het grootst is, in gebruik worden genomen.

De Taskforce studentenhuisvesting kwam in augustus 2002 in actie en kondigde een aantal maatregelen aan om het aanbod studenteneenheden de komende jaren met 1.000 uit te breiden. Een van deze maatregelen is de huisvesting van studenten in tijdelijke woonvormen. De COA-panden bleken hiertoe een uitstekende optie.
In oktober 2003 heeft het ministerie van VROM via een brief gewezen op de mogelijkheden om leegkomende COA-panden te hergebruiken voor de huisvesting van studenten. Het gaat hierbij om gebouwen die, in tegenstelling tot de COA-gebouwen die in Tilburg-Noord stonden, eenvoudig(er) en goedkoper te verplaatsen en opnieuw te gebruiken zijn.
Vanuit de Taskforce studentenhuisvesting is het initiatief van het Ministerie snel opgepakt. Alle partijen hebben een bijdrage geleverd om het plan mogelijk te maken. Vanuit de gemeente Tilburg wordt de grond in het ontwikkelgebied Stappegoor beschikbaar gesteld voor een periode van maximaal 5 jaar. Momenteel is de grond in gebruik als landbouwgrond. In het onlangs door het college vastgestelde Masterplan Stappegoor is op deze locatie een parkeerterrein voorzien. WonenBreburg koopt en beheert de panden en neemt het grootste deel van de kosten voor haar rekening.
Ook de onderwijsinstellingen Universiteit van Tilburg, Fontys Hogescholen en Avans Hogescholen leveren ieder op hun beurt een belangrijke financiële bijdrage.