Gemeente Den Haag

januari 2004
Ambitieus plan van aanpak jeugdwerkloosheid gemeente Den Haag (7 januari)

De gemeente Den Haag presenteert een ambitieus plan om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het college van B&W maakt zich zorgen over de economische ontwikkelingen en de gevolgen hiervan voor jongeren. Daarom heeft ze extra middelen beschikbaar gesteld om de succesvolle sluitende aanpak van jongeren te kunnen intensiveren. Vooral jongeren met een lage opleiding lopen een verhoogd risico op langdurige werkloosheid. Het Haagse plan van aanpak richt zich daarom vooral op deze groep.

De Nederlandse economie stagneert. Jongeren worden daar als eersten het slachtoffer van. Schoolverlaters vinden minder snel werk. Jongeren die al een baan hebben, lopen een verhoogd risico die te verliezen. De afgelopen jaren is de jeugdwerkloosheid in Nederland en in Den Haag flink aan het toenemen. Landelijk ligt de jeugdwerkloosheid rond de tien procent; in Den Haag rond elf procent. Per 1 oktober 2003 waren in Den Haag 3.255 jongeren tussen 15 en 23 jaar werkloos.

De belangrijkste doelstelling in het Haagse plan is dat de jeugdwerkloosheid in 2004 niet verder oploopt. Wethouder Pierre Heijnen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Afgezet tegen de weinig florissante economische vooruitzichten wordt de lat hiermee zeer hoog gelegd. De Haagse ambitie is hoog, omdat de aanpak in Den Haag nu al succesvol is; landelijk bekend als 'de Haagse aanpak' en uit een recent onderzoek nog naar voren gekomen als 'best practice'. Die succesvolle sluitende aanpak voor jongeren zetten we in 2004 voort, waarbij we een aantal nieuwe elementen toevoegen."

Voorkomen en genezen
Den Haagt wil z'n doel bereiken via twee sporen: preventief en curatief, dat wil zeggen 'voorkomen' en 'genezen'. Het beste middel om de jeugdwerkloosheid te voorkomen is vergroting van het aantal jongeren dat de school verlaat met een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. De belangrijkste instrumenten om dat te realiseren zijn het aantrekkelijker maken van het (voorbereidend) beroepsonderwijs, onder meer door het introduceren van meer mogelijkheden om werken en leren te combineren. Daarnaast moet de persoonlijke begeleiding van jongeren verbeterd worden. Tenslotte speelt ook de samenwerking met het bedrijfsleven een steeds belangrijker rol.

Jongeren die al werkloos zijn moeten snel, binnen zes maanden, worden bemiddeld naar een nieuwe baan of doorgesluisd worden naar een onderwijsinstelling waar zij alsnog een startkwalificatie kunnen halen. Om jongeren 'op conditie' te brengen is een breed palet van instrumenten beschikbaar, zoals stageplaatsen, (tijdelijk) werken met behoud van uitkering, werkervaringsplaatsen, duale trajecten, opstapbanen en fiscale premies voor werkgevers.

Nieuw beleid
In het plan van aanpak wordt aangesloten bij de Haagse aanpak. Daarnaast is sprake van nieuw beleid.
Het aantal vmbo-leertrajecten wordt in 2004 uitgebreid tot 300, waarvan 40 bij de gemeente (was 20);
docenten in de volwasseneneducatie worden geschoold in meer taalgericht vakonderwijs en doelgericht taalonderwijs; de in-, door- en uitstroom van leerlingen wordt verbeterd; de samenwerking tussen school en bedrijf die inmiddels al gestalte heeft gekregen in Escamp (ZKD-terrein) wordt uitgebreid naar Centrum, Laakhavens en Binckhorst;
het is de bedoeling dat het CWI Jongerenkantoor en het gemeentelijk jongerenloket in hetzelfde gebouw worden ondergebracht; er wordt nog meer dan voorheen gelet op de scholingsmogelijkheden van werkloze jongeren;
het aantal reĂŻntegratietrajecten wordt uitgebreid tot 700; er komen 100 gesubsidieerde banen voor jongeren; tijdelijk werken met behoud van uitkering wordt mogelijk; bij onvoldoende medewerking van jongeren kunnen strafkortingen worden opgelegd.

Het Haagse plan van aanpak is meer dan een lokale invulling van het landelijke Plan van aanpak jeugdwerkloosheid. Het landelijke Plan is een ondersteuning van de Haagse inzet. De gemeente Den Haag hecht aan vermindering de bureaucratie en aan de inspanningen die het rijk zegt te willen doen om Europese geldbronnen te ontsluiten.