LEVV

Personeelstekort zorg stijgt opnieuw

Personeelstekort zorg stijgt opnieuw
Groei aantal verpleegkundigen en verzorgenden blijft achter bij vraag

De ernstige personeelstekorten zijn in het afgelopen jaar geluwd. Binnen vier jaar dreigt het tekort echter weer op te lopen. De vraag naar de zorg van verpleegkundigen en verzorgenden neemt in de komende jaren toe. Niet alleen doet een groter aantal mensen een beroep op de gezondheidszorg, ook is de zorgvraag complexer. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Landeljk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging is uitgevoerd door NIVEL en Prismant.

Groei van de zorgvraag
De vraag naar de zorg van verpleegkundigen en verzorgden neemt in de komende jaren toe. Voor de periode 2003-2007 wordt de jaarlijkse gemiddelde groei geraamd op 1,6%.
Hierbij wordt rekening gehouden met de groei en de vergrijzing van de bevolking, de trendmatige ontwikkelingen in het aanbod van zorg en de intensiteit van de gevraagde zorg.

Onvoldoende zorgaanbod
Tegenover de oplopende zorgvraag staat een onvoldoende aanbod van personeel. Weliswaar zijn de tekorten in 2003 minder groot dan in de afgelopen jaren en bedragen rond 1%. Maar het vooruitzicht is dat in de periode 2003-2007 het aanbod van verpleegkundigen met nog geen 5% groeit, waar 8% nodig is. Ook het aanbod van verzorgenden (niveau 1-3) groeit met 6% onvoldoende, omdat 11% groei noodzakelijk is om aan de stijgende zorgvraag te voldoen.

Kloof in kwaliteit
Met de huidige conjunctuur is het waarschijnlijk wel mogelijk om voldoende 'handen aan het bed' te krijgen. Dit lukt vooral door niet-verpleegkundig of -verzorgend geschoolden aan te trekken. Dit betekent echter wel dat er zonder een krachtig (bij)scholingsbeleid een kwalitatieve kloof ontstaat tussen vraag en aanbod. De zorgvraag neemt namelijk niet alleen toe in volume, maar ook in complexiteit. Deze kloof dreigt met name in de sector verpleeg- en verzorgingshuizen, waar het aantal laagopgeleiden groeit en patiënten steeds vaker met complexe gezondheidsproblemen kampen.

Meer feiten & cijfers over verpleegkundigen en verzorgenden In opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging brengen de onderzoeksbureau's Nivel en Prismant de vraag naar- en het aanbod van verpleegkundigen en verzorgenden in kaart. Vanaf 1997 leidt dit jaarlijks tot de publicatie 'Feiten over verpleegkundigen en verzorgenden beroepen in Nederland'. Op de website van het LEVV www.levv.nl/php/feitenencijfers2003 is de uitgave gratis te downloaden. In boekvorm is de uitgave voor 19,50 euro te bestellen bij het LEVV informatiecentrum of bij Reed Business Information, klantenservice, (0314) 35 83 58. Auteurs: W. van der Windt, H. Calsbeek, H.F. Talma en L. Hingstman ISBN 90 352 26577

Nadere informatie: Dhr. drs. E.P. Poortvliet, Programmaleider, T 06 180 77 213, p.poortvliet@levv.nl


07 jan 04 06:01