Verbond van Verzekeraars

Verbond wil geen OPS-instituut

Het Verbond heeft vorige week met enkele Kamerleden gesproken over het pleidooi van de FNV voor een schadebemiddelingsinstituut voor mensen die lijden aan de schildersziekte OPS. Het Verbond is geen voorstander van zon instituut en heeft hierover een position paper opgesteld.

De FNV pleit voor een OPS-instituut, vergelijkbaar met het Instituut Asbestslachtoffers, dat bemiddelt voor mensen die lijden aan mesothelioom. De aandoeningen mesothelioom en OPS zijn echter niet goed te vergelijken. Mesothelioom wordt uitsluitend veroorzaakt door het werken met asbest en heeft een lange incubatietijd. Wanneer de ziekte zich openbaart, heeft de patiënt nog maar kort te leven. Om die reden is een gestroomlijnd medisch en juridisch traject uitgezet voor schadevergoeding, waar langs het asbestinstituut bemiddelt.

In tegenstelling tot mesothelioom kan bij OPS de ernst van de gezondheidsklachten sterk uiteenlopen, evenals de toekomstverwachting van de patiënt. Daardoor is het bij OPS lastig om tot een genormeerde schaderegeling te komen. Bovendien is niet in alle gevallen werkgeversaansprakelijkheid aan de orde; patiënten kunnen de ziekte als eigen baas hebben opgelopen, maar ook buiten de arbeidsrelatie. Het Verbond vindt dat de vergoeding van arbeidsgerelateerde gezondheidsschade door OPS moet worden meegenomen in de plannen voor een directe verzekering voor beroepsziekten, gekoppeld aan de discussie over de WAO.

Verzekerd!, januari 2004