HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND

Rijnland heeft evenwichtige mix tussen ambitie en kosten

Bedrijfsvergelijking waterschappen: Rijnland heeft evenwichtige mix tussen ambitie en kosten

Het hoogheemraadschap van Rijnland komt goed uit de jaarlijkse begrotingsvergelijking tussen waterschappen. In deze vergelijking worden waterschappen niet alleen vergeleken op begrote kosten, maar ook op ambitieniveau. Uit de begrotingsvergelijking van 2003 blijkt dat Rijnland een goede mix kent tussen het ambitieniveau en de kosten.

Uit het tarief voor de verontreinigingsheffing en de prestaties komt deze mix duidelijk naar voren. Rijnland maakt voor het zuiveren van afvalwater kosten die liggen onder het landelijke gemiddelde, daarvoor worden zuiveringsprestaties geleverd die tot de beste van Nederland behoren volgens de vergelijking. Rijnland behoort bijvoorbeeld tot de waterschappen die het meeste fosfaat en stikstof uit het afvalwater halen. Het tarief voor de verontreinigingheffing stijgt in 2004, maar blijft nog steeds één van de laagste van Nederland met . 43,40 per vervuilingseenheid.

Kosten voor droge voeten
Voor de kosten die gemoeid zijn met de waterkeringszorg en waterkwantiteitsbeheer is de lastendruk gemiddeld te noemen. Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt ervoor dat duinen, dijken en kaden in orde zijn zodat het land veilig is tegen te hoog water; de waterkeringszorg. Bovendien zorgt Rijnland ervoor dat er voldoende (zoet)water is; het waterkwantiteitsbeheer. Rekening houdend met de geleverde prestaties is dat bijzonder. Uit het gebied van Rijnland en de inliggende waterschappen moet immers vrijwel continu water gepompt worden vanwege de 'droge voeten'; iets dat bij hoog gelegen waterschappen niet of nauwelijks speelt. Enkele groepen belastingbetalers zijn echter wel duurder af dan gemiddeld in Nederland. Zo behoort de lastendruk voor melkveebedrijven in het poldergebied van Rijnland tot de hoogsten van Nederland.

Efficiënte vergunningverlening en handhaving
Volgens de begrotingsvergelijking gebeurt de vergunningverlening en handhaving voor bedrijven in Rijnland op efficiënte wijze. Uit een kleinschalige, maar intensievere bedrijfsvergelijking onder Zuid-Hollandse overheden bleek onlangs dat Rijnland qua handhaving na het Zuiveringschap Hollandse Eilanden en Waarden het beste scoort. De kosten die gemoeid zijn met het opleggen van een aanslag en het innen van de belastingen behoren tot de laagsten van Nederland.

Achterstand baggeren inlopen
Op één terrein doet Rijnland het minder goed dan andere waterschappen en dat is het baggeren van watergangen. Waterschappen die hier een ruime voldoende scoren baggeren regelmatig en kennen geen achterstand in baggeren. Met de voorgenomen start van het baggeren van de Haarlemse grachten maakt Rijnland een begin om deze achterstand in te lopen. Haarlem is de eerste van een serie stedelijke gebieden, die volgens plan de komende jaren gebaggerd zullen worden. Tot slot scoort de website van Rijnland, www.rijnland.net, heel goed. Afgezet tegen alle overheidsinstanties in Nederland zit deze site hoog in de top-tien. Van alle waterschappen scoort de website het beste.


07 jan 04 09:01