Arbeidstijdenwet niet bij oud vuil.

De huidige arbeidstijdenwet beschermt de werknemers. Deze wet geeft de werknemers zeggenschap via de OR. Het afschaffen zoals de regering en werkgeversorganisaties willen, ontneemt de werknemers zeggenschap en bescherming.

Arbeidstijdenwet niet bij oud vuil.

De arbeidstijdenwet moet weg. Politici en werkgeversorganisaties struikelen over elkaar in hun pogingen aan te tonen dat de wet weg moet. Een wet moet toch geen koffie pauzes regelen (politicus in Buitenhof) en de wet leidt tot files, de werknemers kunnen het zelf wel regelen en de wet knelt (noordelijke MKB voorman).

Mijn inziens argumenten die niet eens een spoor van realiteit hebben. De huidige arbeidstijdenwet is net als zijn voorganger een beschermingswet tegen onjuiste werkduur en tijden. De wettelijke normen voor werkduur kunnen in overleg met de OR of een ander medezeggenschapsorgaan, verruimd worden tot 12 uur per dag, 60 uur per week en gemiddeld 48 uur per 13 weken. Alles is zeer ruim en een goed overleg met werknemers maakt deel uit van de wet. Verder waarborgt de wet dat na nachtarbeid er ook voldoende rust gegeven wordt. Zo moet na nachtoverwerk, tenminste 8 uur rust genoten worden. Ook stelt de wet dat een werknemer na maximaal 5,5 uur werken een half uur ongestoorde rust moet hebben.

De wet zegt niets over het wel of niet betalen van pauzes dat is een kwestie van CAO of andere afspraken. Zonder de arbeidstijdenwet kunnen de werkgevers die de zeer ruime regels overtreden niet gecorrigeerd worden. Correctie die plaats vindt door de arbeidsinspectie als overleg geen oplossing heeft gegeven. Het komt regelmatig voor dat de pauzes niet gegeven worden. Je kunt in je pauze toch wel klanten helpen. Er zijn nog steeds werkgevers die het normaal vinden dat werknemers die 's-nachts hebben overgewerkt, gewoon weer om 8 uur 's-morgens aan het werk kunnen. Ook komt het voor dat de al zeer ruime overwerk regels overschreden worden. Een nuttige wet die ruim genoeg is om te kunnen werken. Een wet die niets met files te maken heeft, die geen koffie pauzes regelt en waarin de OR een belangrijke rol heeft. Zonder deze wet kunnen kwaadwillende werkgevers niet gecorrigeerd worden en worden goedwillende werkgevers oneerlijk beconcurreerd. Zonder de bescherming van de arbeidstijdenwet, neemt de werkdruk, die toch al groot is, nog meer toe. Het gezond houden van werknemers zodat die langer kunnen werken is een regeringsdoelstelling. Het schrappen van de arbeidstijdenwet, bewerkstelligd het tegendeel.

O ja, de arbeidstijdenwet zegt ook dat zondags arbeid in beginsel niet moet tenzij het nodig is. Misschien remt deze bepaling de drang bij regeringspartij CDA om deze voor werknemers en mijn inziens ook werkgevers, belangrijke beschermingswet bij het oud vuil te zetten.

A.P. van Dijk

FNV Bondgenoten Metaal

annedijk@bg.fnv.nl of 06-51405565