Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen van de VVD inzake huisdealers in de hostels (raadsvergadering 8 januari 2004)

De fractie van het CDA heeft al vragen ingeleverd over een artikel over de hostels in het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 3 januari 2004. De VVD heeft over hetzelfde artikel echter ook een aantal vragen. Wij willen die ook tijdens het mondelinge vragenuur van de raadsvergadering van 8 januari 2004 aan de orde stellen.

In het genoemde artikel wordt tot verbazing van de VVD beschreven dat er in de hostels feitelijk sprake is van huisdealers. Letterlijk wordt geschreven: "De meeste bewoners gebruiken een paar keer per week bij - met name cocaïne. Omdat ze op hun kamer gewoon bezoek mogen ontvangen, ziet de dealer kans zijn waar aan huis te leveren. Meestal verschijnt hij op donderdag, als de bewoners hun handgeld (wekelijks een deel van hun uitkering) uitgereikt krijgen."
Op 28 september 2000 is het raadsvoorstel 'Locatiekeuze Binnenplaats' door de raad aangenomen. In dit raadsvoorstel staat het volgende beschreven: "Huisdealers worden niet gedoogd. Dit is afgesproken in het driehoeksoverleg. Het Openbaar Ministerie, dat in deze het beleid bepaalt, geeft hier geen medewerking aan en wij vinden dat wij als overheidsorgaan geen medewerking mogen verlenen aan strafbare feiten." Tevens wordt in het aangenomen raadsvoorstel beschreven dat alles gedaan zal worden om de overlast door dealen in de omgeving van hostels te voorkomen. In het politieprotocol Binnenplaats is vastgelegd dat de politie hier altijd tegen zal optreden.

Het beeld dat in het artikel in het Utrechts Nieuwsblad wordt geschetst is dus in tegenspraak met het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Dit brengt de fractie van de VVD tot de volgende vragen:

1. Wat is de mening van het college over het feit dat er in de hostels wordt gedeald?
2. Is er sprake van nieuw beleid waarbij het dealen in de hostels wordt toegestaan of op zijn minst te gedoogd?
3. Wat zijn de beweegredenen van het college om af te wijken van het vastgestelde beleid zonder de gemeenteraad daarover te raadplegen?
4. Staat het college nog steeds achter het beleid dat de gemeente als overheidsorgaan geen medewerking mag verlenen aan strafbare feiten?
5. Is er overleg geweest met het Openbaar Ministerie over het dealen in de hostels? Wat was de uitkomst van dit overleg?
6. Welke maatregelen zijn er tot op heden genomen om het dealen in en rond de hostels te bestrijden, zoals dat was afgesproken in het politieprotocol Binnenplaats?
7. Welke maatregelen gaat het college nemen om het dealen in (en eventueel rond) de hostels met wortel en tak uit te roeien?


---- --