Ingezonden persbericht

Uitvaartdanseres bij Paul de Leeuw

UTRECHT, 20040107 -- Op woensdag 7 januari ontvangt Paul de Leeuw in zijn programma PaPaul (Nederland 3, 19.00-19.30 uur) Marileen Fabels. Zij biedt sinds kort haar diensten aan als uitvaartdanseres. "Dansen bij een uitvaart is zo oud als de weg naar Rome."


Tussen alle gesproken woorden bij een laatste afscheid kan volgens Marileen Fabels een dans een welkome afwisseling zijn en een moment van bezinning bieden. Aan de hand van de woorden, muziek of sfeer die door de nabestaanden worden aangedragen, danst ze een persoonlijke dans voor de overledene. De uitvoering kan zowel in het crematorium als op de begraafplaats plaatsvinden, al naar gelang de wensen van de nabestaanden.

Een paar jaar geleden kwam Marileen Fabels, docent dansexpressie, op het idee te dansen bij speciale gelegenheden. "Ik heb veel uitvaarten meegemaakt. Er wordt altijd veel gesproken. Maar ik bedacht dat het ook goed is om te kijken, bijvoorbeeld naar dans die iets van de overledene uitdrukt in beweging en sfeer. Het kan heel vloeiend, staccato, met een voorwerp dat de overledene graag zag, of op een speciale locatie. Ik krijg soms als reactie dat mensen het gewaagd vinden, maar dansen bij een uitvaart is zo oud als de weg naar Rome. In andere culturen wordt zo vaak gedanst."




Ingezonden persbericht