Ingezonden persbericht


Tijdelijk internationaal visverbod voor strook Noordzee
huidige advies is internationaal onvoldoende bekend

Utrecht 7 januari 2004 - Stichting De Noordzee en Seas at Risk hebben vanmiddag bij de Europese Commissie en bij het ministerie van Visserij gepleit voor de instelling van een tijdelijk internationaal visverbod voor een strook Noordzee. Nu geldt slechts het advies om niet te vissen in een strook van 8 zeemijlen langs de route die het schip de Andinet heeft gevolgd. Dat biedt onvoldoende zekerheid dat daar niet gevist wordt en dat vis wordt aangeland, met name in het buitenland, aldus de milieuorganisatie. Stichting De Noordzee ontving berichten van Deense vissers die niets wisten van een negatief vangstadvies.

Het tijdelijke visverbod zou moeten gelden totdat de drie containers en de 63 losse vaten zijn gevonden. De AID controleert of Nederlandse vissers in de acht mijl brede strook vissen. De AID zegt aangelande vis van verdachte schepen te controleren. Vis die wordt aangeland in het buitenland valt echter buiten deze controle.

Wij vinden dat in deze situatie geen risico mag worden genomen, aldus woordvoerder Michel Langendijk. De 63 plastic vaten met arseenpentoxide op de zeebodem kunnen scheuren als zij in netten terecht komen. Dat levert naar onze mening risico's voor de bemanning, de volksgezondheid en het zeemilieu op. Een tijdelijk internationaal verbod is de beste bescherming voor veilige vis.

Het schip de Andinet vaart op dit moment naar Hamburg, vervolgens komt het schip naar Rotterdam en vaart uiteindelijk naar Djibouti. Daar wordt de overgebleven lading arseen pentoxide gelost. Tot die tijd staat een deel van de containers met het gif nog altijd aan dek. De Marine is inmiddels bezig met het localiseren van de 63 vaten.