Gemeente Tilburg

Bezoekadres Stadhuisplein 130

Postadres Postbus 90155 5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer 013 542 95 59 Faxnummer 013 542 93 09

Nummer
CS

Datum
7 januari 2004

cultuureducatie projecten in de popsector

Tilburg krijgt start van twee landelijke projecten, bekendmaking tijdens Noorderslag

Tilburg is in de markt om twee proefprojecten te gaan verzorgen op het terrein van de popmuziek. Tilburg is als stad hiervoor uitgekozen vanwege het uitstekende culturele klimaat en de voorzieningen op het gebied van cultuuronderwijs. Op vrijdag 9 januari worden deze projecten gepresenteerd tijdens het landelijke festival Noorderslag in Groningen. Dit festival geldt als de ontmoetingsplaats voor de Nederlandse popsector. De beide projecten hebben als doel meer jongeren bij de poppodia binnen te krijgen.

Ter stimulering van cultuureducatie in het voortgezet onderwijs zijn sinds vijf jaar de CKV-vouchers beschikbaar. Na vijf jaar is door Bureau Artmark de conclusie getrokken dat veel cultuursectoren geprofiteerd hebben van deze vouchers, maar dat dit voor de popsector niet het geval is. Het ministerie van OC&W is het hiermee eens en heeft Bureau ArtMARK gevraagd twee projecten te ontwikkelen op het gebied van cultuureducatie en de popsector. Dit zijn de projecten "the Music Zone" en "Let's work together" "The Music Zone" is gericht op Havo/VWO scholieren. Er wordt een verbinding gelegd tussen de muziek en de schoolopleiding. De bedoeling is dat een Nederlandse popgroep optreedt en dat de bezoekende scholieren het optreden hebben voorbereid aan de hand van een lespakket. "Let's Work 2Gether" is gericht op VMBO en meer praktisch van opzet. Scholieren krijgen de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te werken aan verlichting, geluidsinstallatie, podiumopstelling, kaartverkoop en dergelijke.

Staatssecretaris Medy van der Laan zal in bijzijn van wethouder Backx van Tilburg (onderwijs en cultuur) beide bovengenoemde projecten presenteren tijdens het Noorderslag Seminar in Groningen. De initiatiefnemers M Schmitz en P Donkers zullen daar samen met pilotstad Tilburg beide projecten (en alle betrokken partners: Fontys, middelbare scholen, CiST, 013) op professionele wijze presenteren.

Informatie voor de pers: Frans Jan Lathouwers 013 542 89 91 Myra Lennarts, 013 542 84 54


---- --