Algemene Inspectiedienst (AID)

Visstroper aangehouden
Kerkrade, 7 januari 2004

Gisterenavond, dinsdag 6 januari 2004, heeft het bestrijdingsteam Visstroperij Friesland, een 47-jarige inwoner van Sneek aangehouden op het meer Langweerder Wielen in de regio Sneek. De man werd op heterdaad betrapt terwijl hij bezig was voorbereidingen te treffen voor het uitzetten van visnetten, een zogenaamd staand want. In de boot van de verdachte werd een dergelijk net met een lengte van ruim 500 meter aangetroffen. Er was nog geen vis gevangen door de man die niet in het bezit was van de vereiste vis-vergunningen. De van visstroperij verdachte man werd naar het politiebureau overgebracht voor verhoor en nader onderzoek. De boot met aanhangmotor en de visnetten zijn in beslag genomen en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vanwege de toenemende omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren werd begin 2002 het Friese bestrijdingsteam visstroperij actief. Dit team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de politie Friesland en het Openbaar Ministerie. Het doel van dit project is met een structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland de visstroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Daarbij wordt steeds het illegaal vistuig in beslag genomen evenals de gebruikte vaar en voertuigen. Het gaat om een meerjarige aanpak waarbij dit jaar een eerste evaluatie plaatsvindt. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaakt veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese- en Randmeren.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.