Akzo Nobel

Akzo Nobel draagt antitromboticum Arixtra® over aan Sanofi-Synthélabo

Arnhem, 7 januari 2004 Organon, Akzo Nobels business op het gebied van de humane farmaceutica, en Sanofi-Synthélabo hebben een principeovereenkomst gesloten over de herziening van hun samenwerkingsverband voor het antitromboticum Arixtra® en bepaalde andere oligosacchariden, waaronder idraparinux (SanOrg 34006). In ruil voor inkomsten gebaseerd op toekomstige verkopen zal Organon de resterende rechten voor Arixtra, en de ontwikkelings-verplichtingen voor Arixtra en andere oligosacchariden overdragen aan Sanofi-Synthélabo.

Beide ondernemingen zijn tot de conclusie gekomen dat een enkelvoudige managementstructuur de kans op commercieel succes voor Arixtra vergroot op de complexe Amerikaanse markt. Als onderdeel van de overeenkomst ontvangt Organon inkomsten gebaseerd op toekomstige verkopen van de gezamenlijk ontwikkelde antitromboticumproducten.

Arixtra, de nieuwste generatie antitrombotica, kent het hoogste werkzaamheids- en veiligheidsprofiel in de preventie van acute diepveneuze trombose die kan leiden tot longembolie bij patiënten die een operatie ondergaan ten gevolge van een heupfractuur of voor een heup- en knievervanging. Idraparinux wordt speciaal ontwikkeld voor verschillende indicaties zoals chronische trombose.

Akzo Nobel verwacht dat de overeenkomst de komende jaren bijdraagt aan de winstmarge. De nieuwe overeenkomst is het gevolg van Akzo Nobels strategische herbezinning op de farmaceutische activiteiten in het afgelopen jaar. Toon Wilderbeek, lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel: Hierdoor kunnen wij de winstgevendheid waarborgen en ons tegelijkertijd richten op de groei van de therapeutische gebieden waarin Organon leidende posities bezit. Deze stap onderstreept onze ambitie de farmaceutische activiteiten te herstellen door een meer gerichte en flexibele aanpak.

De overeenkomst met Sanofi-Synthélabo vereenvoudigt het management van de antitromboticumportfolio. Tegelijkertijd profiteren we van de inspanningen die samen met Sanofi-Synthélabo voor Arixtra en andere producten zijn geleverd. Ons doel is op korte termijn de marges veilig te stellen en groei te stimuleren vanuit onze pijplijn. Deze strategische aanpassing voor Arixtra waarborgt de winstgevendheid van Organon, maximaliseert de kosten en baten van R&D en vermindert ons risicoprofiel, aldus Wilderbeek.

De vakbonden en de ondernemingsraad zijn geïnformeerd over de nieuwe overeenkomst, die ook ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de relevante instanties.

Internet: www.akzonobel.nl; www.organon.com; www.sanofi-synthelabo.com

Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343