Ingezonden persbericht

U I T N O D I G I N G

McWorld vs CivWorld

Vijfde Globaliseringslezing door Benjamin Barber met als co-referent Frits Bolkestein


8 januari 2004 in Felix Meritis te Amsterdam
De Amerikaanse politicoloog en schrijver Benjamin Barber spreekt op 8 januari 2004 de Vijfde Globaliseringslezing uit.

Barber is in Nederland bekend van zijn bestseller Jihad vs McWorld, een analyse - ver voor de aanslagen van september 2001- van de tegengestelde krachten van globalisering en cultureel en religieus fanatisme.

Onlangs verscheen zijn laatste boek in Nederlandse vertaling: Het rijk van de angst: Oorlog, terrorisme en democratie. Barber beschrijft het boemerang-effect van de Amerikaanse reactie op de terreuraanslagen. Door angst te bestrijden met oorlog, wordt alleen meer angst gezaaid. De Bush-doctrine is in zijn ogen een regelrechte bedreiging voor de wereldvrede. Barber pleit ervoor het idee van preventieve oorlog te vervangen door 'preventieve democratie'. Als alternatief voor globalisering (McWorld) schetst hij een 'Declaration of Interdepence' waarin burgers zich wereldwijd kunnen verbinden met de 'CivWorld'.

Frits Bolkestein, lid van de Europese Commissie, reageert op het betoog van Barber daarna gaan de heren in debat onder leiding van de Amerikanologe Ruth Oldenziel.

De vijfde Globaliseringslezing vindt plaats op 8 januari 2004 in Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam. De VPRO televisie maakte in 1997 een documentaire n.a.v. Jihad vs McWorld. Voor belangstellenden wordt deze voorafgaand aan de lezing vertoond.

Programma: 19.00 uur: vertoning 'McWorld' een aflevering van VPRO's Diogenes uit 1997
20.00 uur: Pauze
20.30 uur: Lezing en debat De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant, Felix Meritis en NCDO, voor deze gelegenheid in samenwerking met Uitgeverij Ambo/Anthos. De lezingen worden gesponsord door NCDO en ICCO. Met de debatten willen de organisatoren een bijdrage leveren aan de discussie over globalisering.

Kaarten à ¬12,50 (¬7,50 met CJP, Pas 65, Stadspas) zijn verkrijgbaar:
- via de Uitlijn (0900-0191, 040 cent/min) of bij de AUB Ticketshop, hoek Leidseplein/Marnixstraat in Amsterdam ma t/m za van 10-18.00 uur (do tot 21 uur) en zondag van 12-18.00 uur (houdt rekening met reserveringskosten).

-vanaf 5 januari aan de kassa van Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam (ma t/m vr 9.00-19.00 uur).

Noot voor de pers: Voor meer informatie over auteursbezoek van Benjamin Barber kunt u contact opnemen met Suzanne Ermers, Uitgeverij Ambo/Anthos: telefoon: 020 - 5245431.

Voor informatie over de Globaliseringslezing kunt u contact opnemen met de kassa van Felix Meritis: tel. 020 - 623 13 11