Provincie Noord-Holland

Nieuw fietspad voor Groene IJmond

In de gemeente Beverwijk wordt op 8 januari een nieuw fietspad geopend in het kader van het Groen- en Waterplan. Gedeputeerde Patrick Poelmann van de provincie Noord-Holland zal de openingshandeling verrichten. Het fietspad vormt een onderdeel van een doorgaande fietsverbinding tussen Beverwijk en Heemskerk en loopt door het duingebied. Het fietspad vormt hiermee een nieuwe route voor strandbezoekers van Wijk aan Zee en bezoekers van het duingebied.

Het fietspad maakt onderdeel uit van het Groen- en Waterplan voor de binnenduinrand van de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen.

Met dit plan worden meerdere doelen nagestreefd, zoals het herstellen van de landschappelijke samenhang, het versterken van de ecologisch waardevolle groen- en waterstructuren, het verbeteren van de waterhuishouding en vergroten van de mogelijkheden voor recreatie.

De uitvoering van het Groen- en waterplan hangt nauw samen met het in het streekplan Noord-Holland Zuid vastgelegde beleid, met name waar het gaat om de realisatie en inrichting van een groene zone tussen het duingebied en het stedelijk gebied van IJmond-Noord. De provincie draagt in belangrijke mate bij aan financiering van het betreffende plan door middel van een bijdrage uit het FINH fonds van ca. 4,5 miljoen.

De aanleg van het fietspad tussen de Zeestraat en de Bankenlaan is het eerste uitvoeringsproject van een omvangrijk actieprogramma van de Stuurgroep Groene IJmond voor de verschillende deelgebieden van het groen- en waterplan. Gedeputeerde Patrick Poelmann verricht -als voorzitter van de Stuurgroep Groene IJmond- de openingshandeling, waarbij hij geassisteerd wordt door wethouder Frans Koster van de gemeente Beverwijk.

Veel van de projecten van het Groen- en Waterplan zullen in samenhang met grotere projecten worden ontwikkeld zoals de aanleg van de Westelijke Randweg, de herinrichting van het tuinbouwgebied in de gemeenten Heemskerk en Beverwijk, het ontwikkelen van het Stationsgebied in Beverwijk en Velsen en de ontwikkeling van woningbouw in westelijk Beverwijk.

De opening van het fietspad is op 8 januari om 15.30 uur vanaf het parkeerterrein van begraafplaats Duinrust en zal eindigen bij het clubhuis Mees Toxopeus.
Elly Klut 7 januari 2004