Erasmus


07-01-04: Het afweersysteem in de neus van jonge kinderen ontwikkelt zich met de leeftijd

Het aantal mensen met een allergische aandoening zoals hooikoorts of astma is de afgelopen decennia toegenomen en treft op het ogenblik ongeveer 25% van de Westerse bevolking. De oorzaak van deze snelle toename is onduidelijk, maar veranderingen in omgevingsfactoren zijn een waarschijnlijker verklaring dan veranderingen in genetische factoren.

Dit kan worden verklaard door een verminderende blootstelling van kinderen aan ziekteverwekkers tijdens de eerste levensjaren, de periode waarin het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is. Er is een veronderstelling dat de juiste ontwikkeling van het immuunsysteem wordt gestimuleerd door ziekteverwekkers en dat deze correcte ontwikkeling allergie voorkomt (hygiëne hypothese). Of er immunologisch bewijs is voor of tegen deze hypothese in het neusslijmvlies van jonge kinderen beschrijft Inesz van Benten in haar proefschrift Virale respiratoire infecties en de ontwikkeling van de immuunrespons in de neus van jonge kinderen: de VIGALL studie. Zij komt tot de conclusie dat het afweersysteem in de neus van jonge kinderen zich ontwikkelt zich met de leeftijd. Op woensdag 7 januari 2004 promoveert zij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In de VIGALL (Virus gemedieerde allergie) studie is de ontwikkeling van het afweersysteem in de neus van 129 kinderen onderzocht vanaf de geboorte tot de leeftijd van twee jaar. Dit onderzoek laat zien dat het afweersysteem in de neus van jonge kinderen normaal wordt gekenmerkt door hoge productie van afweerremmende stoffen. Deze onderdrukking van het afweersysteem voorkomt mogelijk dat jonge kinderen te snel en te vaak reageren op voor hen nog onbekende maar onschadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Tijdens een neusverkoudheid veroorzaakt door virussen wordt deze onderdrukking van het afweersysteem tijdelijk verminderd zodat het lichaam een anti-virale afweer kan opbouwen en de infectie kan bestrijden. Deze anti-virale afweer is echter nog niet zo sterk als in volwassenen. Naarmate het kind ouder wordt neemt de afweeronderdrukking in de neus af en de kracht van de anti-virale afweer wordt groter. De resultaten in dit proefschrift suggereren dat deze ontwikkeling een natuurlijk resultaat is van het ouder worden maar dat ook herhaalde luchtweginfecties deze ontwikkeling kunnen stimuleren.

Het afweersysteem in de neus van jonge kinderen zich ontwikkelt zich met de leeftijd. Binnenkort zijn de kinderen uit deze studie zes jaar en zal de ontwikkeling van allergie worden onderzocht. Dit zal de onderzoeker in staat stellen te bepalen of herhaalde luchtweginfecties naast het effect op de ontwikkeling van het immuunsysteem ook consequenties heeft voor de ontwikkeling van allergie en astma.