Ministerie van Defensie


---


---

Koninklijke Marine gaat gifvaten opsporen

7-1-2004 20:33:00

Op verzoek van Rijkswaterstaat gaat de Koninklijke Marine met mijnenjagers en een hydrografisch opnemingsvaartuig 63 op zee verloren vaten met gif opsporen. Dat is de uitkomst van een overleg van dinsdag 6 januari tussen de verzekeraar van het motorschip Andinet en Rijkswaterstaat.

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft besloten de marine te benaderen om snel met het lokaliseren van de vaten te kunnen beginnen. De marine bezit hiervoor de beste sonarapparatuur en kan ook bij slechter weer werken. De sonar van mijnenjagers, die vast onder het schip hangt, heeft een breed bereik en kan bij hoge golfhoogte (anderhalf tot twee meter) functioneren. Inmiddels is Hr.Ms. Maassluis al aan de slag. De kosten van de inzet zijn in principe voor rekening van de verzekeraar.

De mijnenjagers zullen op de gevoerde route van de Andinet systematisch de zeebodem gaan afzoeken. Wanneer de sonar contact maakt, kan met behulp van een draadgeleid onderwatervaartuig met videocamera en schijnwerper een mogelijk gifvat positief worden geïdentificeerd. De vaten worden vervolgens met boeien gemarkeerd en hun coördinaten aan de verzekeraar doorgegeven, die voor de berging zorgdraagt.

De berging van de containers met gifvaten is woensdagmorgen hervat. De Andinet verloor, nadat hij op 21 december in zwaar weer terecht kwam, drie containers en 63 losse vaten ten noorden van Texel. De containers bevatten 628 stalen vaten met het giftige arseenpentoxide. De route waarop de Andinet de vaten verloor, bestrijkt ongeveer 100 zeemijlen.