Gemeente Langedijk


Bij gladheid strooit gemeente zout op wegen
07 januari 2004

De strooiroutes zijn te vinden op de website www.gemeentelangedijk.nl in de rubriek Diensten en Producten- gladheid van wegen bij vorstbestrijden.

Strooizout halen bij gemeentewerf
In de tijd van vrieskou en gladheid is het handig te weten dat elke burger gratis een emmertje strooizout kan halen bij de gemeentewerf. Het is wel zaak dat u zelf een emmer of plastic zak meeneemt waar het losse zout in kan. De werf is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Gladheidbestrijders
De medewerkers van de sector Grondgebiedszaken staan dag en nacht startklaar om de weg op te gaan als gladheid moet worden bestreden. Tot april zijn strooiroutes uitgezet op belangrijke wegen in Langedijk. Om gladde of door sneeuwval onbegaanbare wegen aan te pakken, rijden meerdere wagens een uitgekiende strooiroute. Inwoners van Langedijk zijn daardoor nooit verder dan 150 tot 200 meter verwijderd van een ijs- en vorstvrije (doorgaande) weg. Als de gladheid optreedt worden busroutes, doorgaande wegen, wijkontsluitingswegen, uitvalswegen en fietspaden eerst gestrooid en begaanbaar gehouden. Het bereikbaar maken van openbare gebouwen, scholen, kerkhoven, voetgangersoversteekplaatsen en verzorgingshuizen gebeurt overdag tijdens werkuren. Nieuw is dat dit jaar ook wegen in de tweede fase van Mayersloot West in de strooiroute zijn opgenomen.

Eigen terrein
Terreinen die niet openbaar zijn, dienen door de eigenaar zelf te worden gestrooid. Dit geldt ook voor parkeerterreinen die niet openbaar zijn. Particulieren kunnen daarom bij extreme gladheid tijdens openingsuren per keer maximaal een emmer zout halen bij de gemeentewerf. Hieraan zijn geen kosten verbonden. De strooiperiode duurt tot eind maart. Hoe het bestrijden van de gladheid verder wordt uitgevoerd staat in de nota Gladheidsbestrijding gemeente Langedijk. Voor belangstellenden ligt de gladheidsbestrijdingsroute bij de afdeling Communicatie van de gemeente ter inzage. Of, zoals gemeld, de route downloaden via deze website.